«Шкідливий прецедент». ОБСЄ закликає переглянути рішення суду у справі «Громадського» проти організації «С14»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Організація з безпеки та співробітництва у Європі (ОБСЄ) розчарована рішенням українського суду у справі «Громадського» проти праворадикальної організації «С14» і закликає його переглянути. Про це йдеться у заяві представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлема Дезіра.

«Я переймаюся цим рішенням суду в Україні, оскільки воно створює шкідливий прецедент у країні та може стати перешкодою для журналістської роботи», — зазначив Дезір. Представник ОБСЄ наголосив на тому, що журналісти повинні мати змогу працювати, «не побоюючись економічних репресій чи покарань».

«Це рішення є загрозою критичній незалежній журналістиці, і я сподіваюся, що воно буде скасоване після апеляції», — додав представник ОБСЄ.

Про що йдеться?

6 серпня Господарський суд Києва задовольнив позов «C14», який вони подали проти журналістів «Громадського». Причиною стала публікація «Громадського», в якій організацію назвали «неонацистською».

Суд вирішив, що така характеристика «шкодить репутації» організації. «Громадське» зобовʼязали спростувати інформацію шляхом публікації рішення суду та сплатити на користь «С14» 3,5 тис. грн судового збору.

  • 23 січня праворадикали з «С14» прийшли у Національну академію образотворчого мистецтва та архітектури в Києві, щоб «поговорити» зі студентом-скульптором Спартаком Хачановим через його експозицію крокуючих чоловічих статевих органів. Хачанова звинуватили в нарузі над українськими військовими.