Звинувачують в образі військових. Праворадикали «С14» прийшли до студента в Академію мистецтв через його експозицію зі статевими органами

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Праворадикали «С14» прийшли у Національну академію образотворчого мистецтва та архітектури в Києві, щоб «поговорити» зі студентом-скульптором Спартаком Хачановим через його експозицію крокуючих чоловічих статевих органів. Хачанова звинуватили в нарузі над українськими військовими.

Сьогодні, 23 січня, у ВНЗ відбулося засідання комісії, яка вирішувала питання відрахування четвертокурсника Хачанов. Після її завершення студента чекали націоналісти з «С14», але він зміг втекти і повідомив про погрози.

У чому причина конфлікту?

У грудні 2018 року, під час семестрового перегляду робіт студентів, Хачанов представив експозицію у вигляді крокуючих органів, які за його словами символізували військові паради. Викладач академії і ветеран бойових дій на Донбасі Володимир Харченко не оцінив творчість студента і звинуватив його в образі українських військових.

На відеозаписі конфлікту з викладачем Хачанов заявляв, що експозиція символізувала собою «путінську армію».

Обережно! На відео нецензурна лексика

У підсумку студент отримав низькі бали за скульптуру, без права перескладання. Сама експозиція була зруйнована викладачем.

Що говорить Спартак Хачанов

Скульптор розповів theБабелю, що експозиція демонструвала його ставлення до всіх військових парадів загалом. Він заявив, що «такі речі лякають». За його словами, «С14» в академію покликав саме Харченко.

«Після засідання на першому поверсі чекали вони [«C14»]. Вони почали погрожувати і ображати. Кричали: “Таких, як ти, треба вбивати”, “Сепар галімий”... Я подумав, що все», — сказав скульптор.

За його словами, йому довелося сховатися, оскільки побоювався розправи від націоналістів.

Хачанов сказав, що фізичної сили до нього не застосовували. Він також не відповів на питання про результат наради.

Що кажуть у «С14»

Учасник організації Сергій Бондар у Facebook написав, що в навчальний заклад вони прийшли, щоб побачити відрахування «донецького ватника і морального виродка». Він також різко висловився проти інсталяції Хачанова і звинуватив його в нарузі на українській армією.

Бондар зазначив, що поговорити з Хачановим не вдалося, оскільки він утік. «Ну нічого. Ще побачимося», — написав він.

Координатор «С14» Сергій Мазур написав, що Хачанова відрахували з академії через його «парад», додавши, що студент погрожував зірвати засідання з відрахування, тому вони прийшли до ВНЗ.

«С14» прийшло підтримати рішення керівництва та поспілкуватись особисто зі Спартаком, який погрожував зірвати засідання з його виключення. Але говорити Хачанов не захотів. Тим більше щось зривати. Втік, забився у кімнатці за спинами працівників і не виходив», — написав Мазур.

Викладач Харченко також відреагував на інцидент.

Як повідомив theБабелю друг скульптора Євген Валюк, 14 лютого в Києві в артпросторі «Хлібзавод» відбудеться відкриття виставки Хачанова, де теж буде представлена ця експозиція.