Українського політвʼязня Стешенка звільнили з колонії у Криму

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Українського політвʼязня Олександра Стешенка звільнили з колонії в анексованому Криму і доставили до Харкова. Про це повідомляється на сторінці у Facebook постійного представництва президента в Автономній Республіці Крим.

«Постійний представник президента України в АР Крим Антон Кориневич зустрівся зі звільненим політв’язнем Кремля харків’янином Олександром Стешенком, який був затриманий у квітні 2018 року окупаційною владою Криму та незаконно засуджений до двох років позбавлення волі нібито за підпал будинку муфтія Криму Еміралі Аблаєва», — сказано в повідомленні.

Кориневич сподівається, що правоохоронні органи АР Крим дадуть належну оцінку порушень прав людини та військових злочинів, скоєних російською владою на території анексованого Криму.

Харківʼянин Олександр Стешенко 11 квітня 2018 року зателефонував своїй матері та повідомив, що на КПВВ «Чонгар» його затримують працівники прикордонної служби ФСБ РФ. Причиною затримання була названа проблема з фотографією в паспорті, хоча з цим паспортом він уже подорожував, зокрема в Крим.

24 квітня адвокати знайшли Стешенка в спецприймальнику — після 12 діб адміністративного арешту його повинні були відпустити того ж дня. На очах у адвокатів, які чекали його на виході, Стешенка посадили в автомобіль без номерних знаків і відвезли в невідомому напрямку.

21 травня 2018 на сайті ФСБ зʼявилася інформація про «викриття групи екстремістів», метою якої було «залякування проросійськи налаштованих кримських татар і нагнітання міжнаціональної напруженості» на території Криму. У ній нібито брав участь і Стешенко.