Луценко: Суддів Окружного адмінсуду чекають нові підозри за вплив на ВККС і не тільки

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Генеральна прокуратура незабаром оголосить підозри ще кільком учасникам схеми впливу на Вищу кваліфікаційну комісію суддів (ВККС) з боку суддів Окружного адміністративного суду Києва.

Як пише у Facebook речник Генпрокуратури Андрій Лисенко, генпрокурор Юрій Луценко заявив, що підозри вручать не тільки суддям, але й посадовим особам судової адміністрації, офісу омбудсмена та інших органів влади.

«Будуть проведені слідчі дії та експертиза голосів, які були записані в межах проведення прослуховування службових кабінетів», — сказав Луценко.

За його словами, до кінця тижня у Вищу раду правосуддя (ВСП) будуть передані подання про обрання запобіжного заходу для чотирьох суддів ОАСК, яким уже оголошені підозри. Після дозволу ВСП вони підуть до суду. ГПУ має намір вимагати відсторонення суддів від посад.

Генпрокурор зазначив, що відомство відпрацьовує й інші епізоди, повʼязані з Окружним адмінсудом, які не стосуються тиску на ВККС. Він стверджує, що суд «у ручному режимі» намагалися використовувати представники старої і нової влади, щоб домогтися політичних та економічних рішень. За цим епізодам також готуються підозри.

  • 2 серпня Генеральна прокуратура вручила підозри головному судді Окружного адміністративного суду Києва Павлу Вовку, суддям Євгену Аблову та Ігору Погрібніченку, а також судді Суворовського районного суду Одеси Івану Шепітку.
  • Раніше повідомляли, що Генеральна прокуратура та Національне антикорупційне бюро підозрюють суддів Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК) у втручанні в роботу державних органів.
  • Правозахисники вимагають від уповноваженого Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової скласти свої повноваження через заяву директора Національного антикорупційного бюро Артема Ситника, в якій ішлося, що Денісова допомогла голові Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК) Павлу Вовку провести до складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів члена в обмін на скасування трьох протоколів Національного агентства з питань запобігання корупції. Денісову вже викликали на допит як свідка.