Суд арештував будинок у центрі Києва, який придбав Кличко-молодший

Автор:
Тетяна Павлова
Дата:

Печерський районний суд Києва арештував нежитловий будинок у центрі Києва, аукціон на придбання якого виграла компанія Володимира Кличка, брата міського голови Віталія Кличка.

Про це свідчить рішення суду від 26 липня, повідомляє «Українська правда».

Йдеться про будинок площею 1 419,3 кв. м, розташований за адресою вул. Богдана Хмельницького, 34Б, поруч із готелем братів Кличків. На будинок накладено арешт на вимогу Державного бюро розслідувань, яке веде справу про можливе заволодіння майном територіальної громади Києва.

Провадження відкрили 23 липня за заявою директора фірми «Капітал» Лариси Гетьман-Гнідунець. Заявниця стверджує, що до «заволодіння» будівлею причетні посадовці Київської міської державної адміністрації, народний депутат та службові особи приватного сектору. Наразі слідство перевіряє цю інформацію.

У рішенні суду зазначено, що наразі спірний будинок належить громаді Києва. Накладанням на нього арешту суд таким чином заборонив його відчуження.

Будинок на Хмельницького, 34Б Київрада виставила на торги на початку липня. Участь у них взяли лише дві компанії, і 30 липня перемогу здобуло ТОВ «Віт-Плюс», яке належить Володимиру Кличку.

Того ж дня Київрада повідомила про намір укласти договір з «Віт-Плюс», але, судячи з інформації на Prozorro, так цього і не зробила. Фірма мала купити будинок за 37 130 000 гривень. До цього будинок орендувало у Києва ТОВ «Альтернатива» підприємця Сергія Боярчукова, яке також брало участь у торгах.

Також повідомляється, що заявниця Гетьман-Гнідунець, окрім компанії «Капітал», володіє також іншим бізнесом. Вона займається купівлею, продажем, будівництвом і наданням в оренду нерухомості, фінансовим посередництвом.

Згідно з даними судового реєстру, у 2005 році «Капітал» уклав з КМДА інвестиційний договір на реконструкцію спірного будинку. Після цього компанія почала «тривалу процедуру щодо розроблення і погодження документації».

Водночас, у 2013 році Київрада здала будинок в оренду ТОВ «Альтернатива», а за кілька років через суд розірвала договір з «Капіталом». Причиною невиконання умов договору протягом 10 років назвали те, що начебто компанія не довела, що дійсно має намір реконструювати будівлю.

Гетьман-Гнідунець заявила, що розірвання договору було неправосудним, і називала причетними до справи мера столиці Віталія Кличка, Сергія Боярчукова та його колишнього бізнес-партнера, нардепа від БПП Сергія Алєксєєва.