У Києві на сміттєвози встановлять датчики руху, щоб підрядники не звозили посортовані відходи на спільний полігон

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
У Києві на сміттєвози встановлять датчики руху, щоб підрядники не звозили посортовані відходи на спільний полігон

Київська міська державна адміністрація

У столиці запроваджують роздільний збір сміття, наразі у місті вже встановили 2,5 тисячі контейнерів для пластику, паперу та скла. І близько 500 старих і непрацюючих контейнерів було замінено на нові й сучасні. Про це розповів заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

«Тобто близько третини будинків Києва вже сортують і розділяють сміття. І ми розширюватимемо цю мережу. Переконаний — кияни підтримають нас і сумлінно кидатимуть пластик до пластику, скло до скла, папір до паперу», — сказав Пантелеєв.

За його словами, ідею впровадження роздільного збору підтримали усі перевізники, які працюють з муніципалітетом і КП «Київкомунсервіс».

Також у Київській держадміністрації заявили, що зіткнулися з проблемою «псевдосортування» — коли один автомобіль забирає всі контейнери й везе на полігон. З цим боротимуться GPS-датчиками.

«Усі перевізники, які працюють з муніципалітетом, з комунальним підприємством «Київкомунсервіс», підтримали ідею впровадження роздільного збору сміття у Києві. Ми домовились про те, що окремий автомобіль забирає сміття на сортувальні лінії. Це таке «перезавантаження» проєкту сортування», — зазначив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

Передбачається, що машини будуть контролювати через GPS-датчики, а перед вивантаженням на полігонах твердих побутових відходів або на сміттєспалювальних заводах вони обовʼязково потраплятимуть на сортувальні лінії, де будуть відбирати скло, пластик і деякі інші види сміття. Наразі датчиками обладнані майже всі старі та усі нові сміттєвози.

Петро Пантелеєв зазначив, що в новому режимі проєкт працює вже місяць, тому є певні результати. Так, завдяки новому підходу вдалося зменшити на 3 тис. кубометрів кількість сміття, яке врешті потрапило на полігони твердих відходів.