Помер ветеран зовнішньої розвідки Баронін. Він першим здобув інформацію про лихоманку Ебола

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
Помер ветеран зовнішньої розвідки Баронін. Він першим здобув інформацію про лихоманку Ебола

Анатолій Баронін

Служба зовнішньої розвідки України

На 87-му році життя помер ветеран зовнішньої розвідки, полковник у відставці Анатолій Баронін.

Про це повідомляє Служба зовнішньої розвідки.

«Під час роботи в Нігерії в 1970-х роках Анатолію Бароніну вдалося в надзвичайно стислі терміни виконати надважливе завдання центру та здобути інформацію про нову небезпечну хворобу — лихоманку Ебола. Пробірки із зараженою цим вірусом кров’ю терміново були відправлені спеціальним рейсом «Аерофлоту» до СРСР», — йдеться у повідомленні.

Німецький журнал Stern у 1970-ті роки назвав Бароніна «видатним майстром шпигунства».

Він тричі працював за кордоном резидентом радянської зовнішньої розвідки, а останні пʼять років служби був першим заступником начальника управління розвідки в Києві. Після розпаду Радянського Союзу пішов у відставку. У незалежній Україні працював професором Інституту Служби зовнішньої розвідки, де готував майбутніх українських розвідників.

  • У Демократичній республіці Конго знову зафіксували спалах лихоманки, яку спричиняє вірус Ебола. На цей раз вірус дістався міста Гома, в якому проживає близько 2 млн. людей. У звʼязку з цим Всесвітня організація охорони здоровʼя (ВООЗ) оголосила глобальну надзвичайну ситуацію.
  • У серпні 2018 року в ДР Конго від вірусу Еболи загинули понад 1 600 осіб. На сьогодні вакцини проти лихоманки немає. У Західній Африці з 2014 по 2016 рік стався найбільший спалах цієї хвороби в історії.