Іран оголосив про запуск ядерного реактора в Араку

Автор:
Тетяна Павлова
Дата:
Іран оголосив про запуск ядерного реактора в Араку

Алі Акбар Салехі

Thierry Monasse / Getty Images

Іран планує відновити в місті Арак роботу ядерного реактора на важкій воді.

Про це йдеться в заяві голови Організації з атомної енергії (держструктура, яка контролює ядерні обʼєкти країни) Алі Акбара Салехі, пише агенція ISNA.

Він наголосив, що Іран має необхідну інфраструктуру для виробництва атомної енергії. При цьому Салехі запевнив, що про ядерну зброю не йдеться.

За даними Reuters, реактор в Араку може виробляти плутоній, який використовується в ядерних боєголовках.

Також повідомляється, що сьогодні у Відні сторони ядерної угоди провели екстрену зустріч через ескалацію напруженості між Іраном та Заходом.

Іранський чиновник Аббас Аракчі заявив, що хоча розмова була «конструктивною», проте Тегеран продовжуватиме скорочувати свої ядерні зобовʼязання. «Як ми вже говорили, ми продовжуватимемо скорочувати наші зобовʼязання щодо угоди, поки європейці не забезпечать інтереси Ірану в рамках цієї угоди», — сказав Аракчі після зустрічі.

  • У травні 2018 року США оголосили про вихід із багатосторонньої ядерної угоди і, звинувативши Іран в її порушенні, наклали на Тегеран уже кілька пакетів санкцій. Після цього Тегеран призупинив частину зобовʼязань у рамках ядерної угоди і дав іншим учасникам два місяці на повернення до її виконання.
  • 7 липня 2019 року влада Ірану оголосила, що призупиняє частину зобовʼязань відповідно до Спільного всеосяжного плану дій (СВПД) щодо ядерної програми 2015 року і розпочинає збагачення урану вище встановленого ліміту 3,67%.
  • 19 червня в Ормузькій протоці патруль Корпусу вартових ісламської революції затримав британський нафтовий танкер Stena Impero з 23 членами екіпажу.
  • Пізніше Лондон пригрозив серйозними наслідками, якщо судно не буде звільнене. США заявили про перекидання на територію Саудівської Аравії близько 500 військових. Представники Центрального військового командування США стверджують, що мета цього кроку — «захистити від загроз інтереси та військові сили США в регіоні».
  • 18 липня президент США Дональд Трамп заявив, що десантний корабель ВМС США USS Boxer знищив іранський безпілотник, який наблизився до нього на відстань близько 1000 ярдів (900 м), «ігноруючи численні заклики піти та загрожуючи безпеці». Глава МЗС Ірану Джавад Заріф не підтвердив втрату БПЛА Тегераном.