США збили іранський безпілотник в Ормузькій протоці. Дрон наблизився до корабля на 900 м, Трамп назвав це «провокацією»

Автор:
Марина Колесниченко
Дата:
США збили іранський безпілотник в Ормузькій протоці. Дрон наблизився до корабля на 900 м, Трамп назвав це «провокацією»

U.S. Navy photo / Paul Polach

В Ормузькій протоці десантний корабель ВМС США USS Boxer знищив іранський безпілотник, який наблизився до нього. Про це президент США Дональд Трамп заявив на брифінгу після зустрічі з премʼєр-міністром Нідерландів Марком Рютте.

«Я хочу повідомити про те, що трапилося сьогодні в Ормузькій протоці. Десантний корабель ВМС США USS Boxer захистився від іранського безпілотника. Дрон наблизився на відстань близько 1000 ярдів [900 м], ігноруючи численні заклики віддалитися та загрожуючи безпеці корабля й екіпажу. Безпілотник був негайно знищений», — сказав Трамп.

За його словами, це остання з провокаційних акцій Ірану проти суден, які діють у міжнародних водах. «Сполучені Штати зберігають за собою право захищати наш персонал, наші обʼєкти й інтереси та закликають усі країни засудити спроби Ірану порушити свободу судноплавства і глобальної торгівлі», — зазначив Трамп.

Глава МЗС Ірану Джавад Зариф після заяви США не підтвердив втрату БПЛА Тегераном. «У нас немає інформації про втрату безпілотника», — заявив він журналістам в ООН, передає CNN.

Загострення відносин між США та Іраном

Відносини між Іраном і США погіршилися з травня 2018 року, коли Вашингтон вирішив розірвати ядерну угоду 2015 року і запропонував Тегерану укласти нову угоду, яка регулювала б не тільки ядерну проблему, але і питання балістичних ракет, а також прав людини. У разі укладення такої угоди США пообіцяли Ірану повністю скасувати санкції та відновити дипвідносини. У відповідь президент Ірану Хасан Роухани пригрозив зняти обмеження на збагачення урану та попросив Трампа «не кусати за хвіст лева».

У серпні 2018 року Трамп ввів санкції на придбання Іраном американських доларів; на торгівлю золотом, алюмінієм, сталлю, графітом і вугіллям. Санкції торкнулися іранського автопрому, експорту продуктів, енергетичного сектора, а також судноплавства та суднобудування.

У травні 2019 року Іран відмовився виконувати частину зобовʼязань щодо ядерної угоди та заявив, що не буде дотримуватись обмежень, які стосуються запасів урану і важкої води. У відповідь США ввели нові санкції проти металургійного сектора та направили в регіон Перської затоки систему протиракетної оборони Patriot і кілька бойових кораблів.

12 травня і 13 червня невідомі в Оманській затоці атакували два нафтові танкери — Kokuka Courageous і Front Altair, що належать японської та норвезької компаніям. Держдеп США звинуватив у нападі Тегеран, заявивши, що кораблі зазнали торпедної атаки. Іран відкинув причетність до нападу і заявив, що з 7 липня приступає до збагачення урану вище встановленого ліміту (3,67%), щоб забезпечити паливом свою електростанцію в Бушері.