У Москві затримали понад 500 мітингувальників. Росгвардійці «пакують» людей в автозаки та гемселять кийками

Автор:
Тетяна Павлова
Дата:
У Москві затримали понад 500 мітингувальників. Росгвардійці «пакують» людей в автозаки та гемселять кийками

Силовики чатують неподалік мерії Москви

Sergei Bobylev \ TASS via Getty Images

Сьогодні у Москві, де відбувається масова акція з вимогою допустити незалежних кандидатів до виборів у Мосміськдуму, затримали більше 500 мітингувальників.

Про це повідомляють «ОВД-Инфо» та «МБХ медиа».

Водночас московська поліція повідомляє про 295 затриманих.

Зокрема, ще до початку мітингу були затримані муніципальний депутат округу Філевський парк Вадим Коровін, а також незареєстровані кандидати Іван Жданов, Юлія Галяміна, Дмитро Гудков та Любов Соболь. Останню правоохоронці виштовхали з автівки та посадили в автобус.

Також затримали редактора The Village Льва Левченка, журналіста «Навальный Live» Володимира Мілова та більше 60 пенсіонерок.

Тим часом до мерії Москви, де відбувається акція, стягнули додаткові сили Росгвардії та ОМОНу. Вони перекрили центр міста.

Мітингувальники скандували їм: «Мусора — позор России!»

За даними «МБХ медиа», біля Пушкінської площі росгвардійці били людей кийками, масово затримували і кидали в автозаки.

У кількох місцях на Тверській площі люди прорвали поліцейську загорожу. Там кілька активістів вийшли на одиночні пікети, щоб висловити підтримку учасникам масової акції.

У Столешниковому та Брюсовому провулках почалися масові заворушення. Лунають хлопки. Протестувальники кидають в ОМОН пластикові пляшки, а ті бʼють кийками у відповідь.

Тим часом мер Москви Сергій Собянін заявив, що на масовому мітингу в Москві готують «провокації». «Хочу сказати, що будь-які правові питання вирішуються встановленим порядком. Спроби ультиматумів, організації заворушень ні до чого доброго не приведуть. Порядок в місті буде забезпечений відповідно до чинного законодавства», — написав він на своїй сторінці у Twitter.

За даними ГУ МВС Москви, у сьогоднішній масовій акції беруть участь 3,5 тисячі осіб, з яких 700 — журналісти.

Російські ЗМІ повідомляють, що у Столешниковому провулку співробітник поліції вдарив журналістку РБК Олену Шевельову, одягнену в жилет «Преса», а фотографа «Известий» вдарили електрошокером.

Крім того, у Костянтина Коновалова, який пробігав зранку повз мерію Москви і першим потрапив до рук силовиків, лікарі в травмпункті діагностували перелом ноги.

  • У ніч на 27 липня московська поліція провела обшук у квартирі російського опозиціонера, незалежного кандидата у депутати Мосміськдуми Іллі Яшина та затримала його. Також обшуки провели у речниці опозиціонера Олексія Навального Кіри Ярмиш та ведучого YouТube-каналу «Навальний Live» Руслана Шаведдінова. Їх також затримали.
  • 26 липня поліція Москви заявила, що запланована на 27 липня акція під мерією Москви не узгоджена, і закликала людей не брати в ній участі. Правоохоронці також повідомили, що всі, хто закликав прийти на цю акцію на Тверську, отримали письмові застереження про неприпустимість таких дій. «Попри попередження, в мережі Інтернет та на інших ресурсах тривають заклики до участі в зазначеній акції», — заявили в поліції.
  • 14 липня у Москві відбулася масова акція, учасники якої вимагали допустити до виборів у Московську міську думу незалежних кандидатів. Приводом для протесту стало те, що до виборів не допустили низку опозиційних депутатів, таких як Любов Соболь, Іванна Жданова, Дмитро Гудков, Ілля Яшин, Юлія Галяміна і Костянтин Янкаускас. Зокрема, експерти визнали недійсними підписи москвичів за висунення опозиціонерів. При цьому окружні виборчі комісії відмовилися прийняти заяви і заперечення громадян, які підтвердили, що саме вони ставили підписи.
  • 20 липня у Москві знову влаштували багатотисячний мітинг через недопуск незалежних кандидатів до участі у виборах до міської думи.