У Москві тисячі людей вимагають допустити опозицію до виборів. Туди зігнали росгвардійців і автозаки

Автор:
Тетяна Павлова
Дата:
У Москві тисячі людей вимагають допустити опозицію до виборів. Туди зігнали росгвардійців і автозаки

Пікет біля будівлі Моськвиборчкому

Sefa Karacan / Anadolu Agency / Getty Images

У Москві влаштували масову акцію, учасники якої вимагають допустити до виборів Московської міської думи незалежних кандидатів.

Про це повідомляють «Радіо Свобода» і видання «Медуза».

Iніціатором заходу виступив російський опозиціонер Олексій Навальний.

Акція стартувала в Новопушкінському сквері, куди зігнали автозаки та співробітників Росгвардії. Після цього учасники акції вирушили колоною до будівлі мерії Москви, де провели стихійний мітинг. Ходу очолили опозиційні політики Любов Соболь та Ілля Яшин.

Автозак неподалік місця проведення акції

Відкриті медіа / Telegram

Згодом організатори акції закликали мітингувальників вирушити до будівлі Москвиборчкому. Поліція спробувала перегородити їм шлях, але вони прорвали оточення.

Під будівлею виборчкому пікетувальники влаштували сидячий протест.

Юрист Фонду боротьби з корупцією Любов Соболь заявила, що не піде з-під будівлі Москвиборчкому доти, поки з нею та з іншими незалежними кандидатами не зустрінеться глава виборчкому Валентин Горбунов. Вона також закликала до проведення безстрокової акції.

Згодом Горбунов у телефонній розмові з Яшиним повідомив, що не зможе вийти до протестувальників, оскільки перебуває на дачі.

За даними організаторів, в акції беруть участь кілька тисяч людей, проте московська поліція нарахувала близько тисячі учасників.

  • Напередодні Московський міський виборчком відмовив у реєстрації всім кандидатам-самовисуванцям у 43-му виборчому окрузі, до якого входять кілька районів Москви. Серед кандидатів у депутати, які балотуються у цьому окрузі, — юрист Фонду боротьби з корупцією Любов Соболь, член політкомітету партії «Яблоко» Сергій Мітрохін, актор Андрій Соловйов, колишній форвард збірної Росії з футболу Дмитро Буликін і музикант Сергій Троїцький. Однак Москвиборчком допустив до виборів у цьому окрузі тільки трьох кандидатів: представників парламентських «Коммунистической партии Российской Федерации», «Либерально-демократической партии Росии» і партії «Справедливая Россия».
  • Прийом документів на реєстрацію кандидатів у Московську міськдуму завершився 6 липня. Сформувати список зареєстрованих кандидатів виборчком російської столиці повинен не пізніше 17 липня — наразі триває перевірка підписів, зібраних кандидатами на свою підтримку. Згідно з російським законодавством, вони повинні були зібрати підписи трьох відсотків виборців свого округу, тобто близько 4,5—5 тис. штук. Вибори до Московської міськдуми відбудуться 8 вересня.