Затримання російського танкера: екіпаж повернувся до Москви і «не має наміру» свідчити в українському суді

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Екіпаж затриманого Службою безпеки України російського танкера NEYMA повернувся до Москви, повідомляє Інтерфакс.

Капітан судна Ілля Дробязко заявив, що не має наміру свідчити в українському суді, оскільки не вважає себе свідком у справі про захоплення українських кораблів і моряків в Керченській протоці.

«Перед заходом у порт виконали всі формальності — ми оформили разовий перехід. Того ж дня пришвартувалися у судноремонтному заводі в порту Ізмаїла, а на ранок прийшли люди, які представилися працівниками військової прокуратури Одеси, і почали проводити слідчі дії», — розповів капітан.

Дробязко підкреслив, що екіпаж не планував конфліктувати з українськими силовиками, хоча і вважає, що вони не мали права підніматися на борт без представника російського консульства.

Представники прокуратури, як повідомив капітан NEYMA, розʼяснили права й обовʼязки членів екіпажу з урахуванням українського законодавства. «Усе було мирно, дозволяли звʼязуватися з рідними», — додав Дробязко. Він пояснив, що команда танкера працює за контрактом «на перегін для постановки судна на ремонт» і не має стосунку до інциденту в Керченській протоці в листопаді 2018 року.