Франція запустить спостережні мінісупутники та створить космічне командування

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
Франція запустить спостережні мінісупутники та створить космічне командування

Флоранс Парлі

Jacques Paquier / Flickr

З 2023 року Франція планує запустити спостережні мінісупутники для підвищення можливостей захисту французьких супутників. Про це повідомляє «Європейська правда».

Міністр оборони Франції Флоранc Парлі заявила, що країна не вступає в гонку озброєнь і що створення нового французького космічного командування є головним у стратегії посилення оборонних можливостей, а не наступальних.

«Якщо ми хочемо чинити реальні військові дії в космосі, тоді нам потрібно розвивати здатність діяти самотужки», — сказала Парлі.

Парлі описала мінісупутники, які патрулюватимуть космос із 2023 року, як «грізні маленькі детектори, які будуть очима наших найцінніших супутників».

За її словами, космічне командування потрапить під контроль ВПС. Уряд розробить нове законодавство, щоб передати нагляд за всіма діями Франції у космосі Міністерству оборони. Офіційне створення космічного командування відбудеться 1 вересня.

Міністр оборони закликала європейських партнерів Франції працювати разом над спостереженням за космосом.

  • Переконаність Франції у необхідності посилення оборонних можливостей у космосі зросла, коли минулого року російський супутник намагався перехопити дані з франко-італійського супутника, який використовували армії обох країн для безпечного зв’язку. Париж назвав це «актом шпигунства». Нагляд за діяльністю держави в космосі наразі покладено на Французьку космічну агенцію (CNES).
  • Супутник LightSail 2 успішно розгорнув своє сонячне вітрило, яке дозволить йому рухатися в космосі. Команда місії вже отримала фотографії, які підтверджують, що вітрило встановлено правильно.