Супутник LightSail 2 розкрив сонячне вітрило над Землею

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Супутник LightSail 2 успішно розгорнув своє сонячне вітрило, яке дозволить йому рухатися в космосі. Команда місії вже отримала фотографії, які підтверджують, що вітрило встановлено правильно. Про це повідомляє Planetary Society.

Супутник LightSail 2 розміром з буханець хліба був запущений на орбіту Землі наприкінці червня 2019 року за допомогою ракети-носія Falcon Heavy. Нині площа вітрила в розкладеному вигляді досягає 32 кв. м. Воно складається з чотирьох трикутних частин, зʼєднаних між собою рамами з кобальтового сплаву.

Полотно вітрила тонше за людську волосину, воно виготовленого з майлара — схожої на фольгу плівки з синтетичного поліефірного волокна, що відрізняється надзвичайною механічною міцністю і стійкістю до високих температур.

Жодних наукових або дослідницьких завдань у розгортанні вітрила немає, місія має експериментальний характер. Величезне вітрило залишатиметься розкритим протягом 30 днів, тому що дослідники планують ретельно простежити за його пересуванням, яке відбувається виключно за рахунок сонячного світла.