У лонг-лист Букерівської премії увійшли 13 письменників. Про що їхні твори? (Спойлер: мігранти, расизм і фундаменталізм)

Дата:

У Лондоні журі Букерівської премії оголосило лонг-лист номінантів 2019 року. У список увійшли 13 письменників зі США, Нігерії, Мексики, Канади, Ірландії, Великої Британії, повідомляється на офіційному сайті премії.

Претендентів на престижну нагороду відбирала колегія з пʼяти суддів: голова конкурсного журі Hay Пітер Флоренс, англійська письменниця і кінорежисер Сяолу Го, видавець і редактор Ліза Колдер, письменниця та музикант Джоанна МакГрегор, письменник, телеведучий і колишній адвокат Афуа Хірш.

Лонг-лист Букерівської премії-2019:

  • Канадська письменниця та еко-активістка Маргарет Етвуд, автор бестселера «Розповідь служниці». На Букера номінується продовження антиутопії — роман «Заповіти» (The Testaments). У новій книзі історія розгортається через 15 років після подій книги «Розповідь служниці». У центрі сюжету — три жінки, які живуть у Республіці Гілеад, що зʼявилася на місці США. Їхня головна функція в новому суспільстві — народження здорового потомства.
  • Ірландський прозаїк Кевін Баррі з новим романом «Нічний човен до Танжеру» (Night Boat to Tangier). Баррі — колишній журналіст і колумніст. Його дебютний роман «Місто Боена» — про невелике місто, що застрягло в минулому, тоді як весь інший світ живе вже в 2053 році — отримав Дублінського літературну премію.
  • Британська письменниця нігерійського походження Ойкана Брейтуейт з любовним детективом-трилером «Моя сестра — серійна вбивця» (My Sister, The Serial Killer). Книга отримала високу оцінку критиків The New York Times, The Washington Post, Marie Claire.
  • Американська письменниця Люсі Еллманн з романом «Качки, Ньюберіпорт» (Ducks, Newburyport) про життя і думки домогосподарки з Огайо (США). Книга написана одним реченням з 426,1 тис. слів, розділених тільки комами. Іноді в тексті зустрічається зворот «справа в тому, що» (the fact that).
  • Британська критик і драматург Бернардін Еварісто з книгою «Дівчина, жінка, інше» (Girl, Woman, Other). Героїні її роману — 12 різних жінок: вчителька, драматург, наречена, лесбійка, гендерквір. Життя багатьох персонажів перетинаються: вони відвідують один і той же театр або сперечаються в Twitter, при цьому долаючи проблеми патріархального суспільства.
  • Британський журналіст і письменник Джон Ланчестер з антиутопією «Стіна» (The Wall). Критики назвали цей роман «екологічною казкою». Ланчестер описав Британію після апокаліпсису: за новими правилами, переміщення між країнами поза законом, у світі не залишилося жодного пляжу, британська берегова лінія знищена Національною структурою берегової оборони, відомою як Стіна. Кожен британський юнак покликаний провести два роки свого життя, патрулюючи 10 тис. км бетонних доріжок у пошуках «інших», які можуть зʼявитися в будь-який момент із моря.
  • Британська драматург, письменник і поетеса Дебора Леві з книгою «Людина, яка бачила все» (The Man Who Saw Everything). Це історія «мужності», як охарактеризувала її сама авторка. Сюжет розвивається в комуністичному Східному Берліні, за два місяці до падіння стіни. Молодий історик повинен написати схвальне есе про Німецьку Демократичну Республіку, проте його збиває машина, і це змінює траєкторію його життя.
  • Мексиканська письменниця Валерія Луізеллі з книгою «Архів загублених дітей» (Lost Children Archive). Письменник фокусується на міграційній кризі та відокремленні дітей від їхніх батьків на мексикансько-американському кордоні. За сюжетом, мати, батько з двома дітьми подорожують із Нью-Йорка до Арізони в розпал літа в старому Volvo. По радіо вони дізнаються про імміграційну кризу, про тисячі дітей, які застрягли на південному кордоні у центрах утримання під вартою або відправлені назад на батьківщину. На цьому тлі стає очевидною криза і в стосунках між героями роману.
  • Нігерійський письменник і доцент кафедри літератури і творчості в університеті Небраски-Лінкольна Чігозі Обіома з книгою «Оркестр меншин» (An Orchestra of Minorities). У центрі роману — історія нігерійського птахівника на імʼя Чинонсо, який вирішив заробити гроші, щоб довести, що він гідний жінки, яку любить. Головний герой подорожує північним Кіпром, де стикається з расизмом і шахрайством корумпованих посередників.
  • Колишній продавець книг і редактор Макс Портер з романом «Ленні» (Lanny). Дія розгортається в селі за годину їзди від Лондона, куди недавно переїхали батьки хлопчика Ленні. Дитина зникає безвісти, і її пошуки автор описує крізь призму магічних персонажів, що живуть у навколишньому лісі.
  • Лауреат Букерівської премії 1981 року, британець індійського походження Салман Рушді з новим романом «Кіхот» (Quichotte). У центрі сюжету — автор шпигунських трилерів Сем Дюшан. Він, натхненний класикою Сервантеса, створює персонажа Кіхота — навіженого продавця, одержимого телебаченням, який закохується в телезірку. Разом зі своїм сином Санчо Кіхот вирушає у подорож Америкою, щоб довести, що він гідний руки коханої. А у його творця Дюшана зʼявляються нагальні проблеми.
  • Турецька письменниця-романістка Еліф Шафак з книгою «10 хвилин 38 секунд у цьому дивному світі» (10 Minutes 38 Seconds in This Strange World). Автор розповідає історію життя стамбульської повії на імʼя Текіла Лейла. Книга починається з того, що дівчину знаходять мертвою на вулиці. На тлі спогадів дівчини розкриваються проблеми фундаменталізму і жононенавистництва на Близькому Сході.
  • Англійська письменниця Джанет Вінтерсон з романом «Франкіссштейн» (Frankissstein). В основі книги кілька сюжетних ліній — у Великій Британії молодий трансгендерний лікар на імʼя Рай закохується в професора Віктора Стейна, який очолює публічні дебати про штучний інтелект. Тим часом ще один герой, розлучений Рон Лорд, збирається заробити гроші, запускаючи нове покоління секс-ляльок для самотніх чоловіків. А в США, в Феніксі, штат Арізона, у кріонічному банку десятки тіл чоловіків і жінок, які померли з медичного та юридичного погляду, але очікують повернення до життя. Автор також згадує про 19-річну Мері Шеллі, яка в 1816 році пише історію про створення небіологічної форми життя.

Шорт-лист премії, в який увійдуть шість творів, буде опубліковано 3 вересня. Переможця 2019 року оголосять 14 жовтня на церемонії в Лондонській ратуші Гілдхолл в Сіті. Переможець Букерівської премії отримує £50 тис..

  • У 2018 році переможцем Букерівської премії стала письменниця Ганна Бернс. Вона отримала премію за книгу «Молочник» про роман молодої дівчини з одруженим чоловіком.