The Hill: У США могли закрити справу Фірташа в обмін на компромат проти Трампа щодо втручання Росії у вибори

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У США могли закрити кримінальну справу проти українського бізнесмена Дмитра Фірташа в обмін на свідчення проти президента Дональда Трампа щодо розслідування про втручання Росії в американські вибори.

Про це в The Hill написав журналіст-розслідувач Джон Соломон.

За його даними, відразу після призначення Роберта Мюллера спецпрокурором з розслідування російського втручання адвокатам Фірташа надійшла пропозиція від першого заступника Мюллера Ендрю Вайсмана. У 2017 році на Міністерство юстиції та ФБР зростав тиск. Від них вимагали «забійні» докази проти Трампа, оскільки основні докази містили безліч непідтверджених даних.

Також у Міністерства юстиції розсипалися докази щодо Фірташа. «Два ключові свідка перебували в процесі відмови від показань, а документ, який ФБР надало як доказ дачі хабара компанією Фірташа, виявився якимось слайдом з PowerPoint-презентації американського консультанта», — пише Соломон та додає, що, безсумнівно, припинення розглядів проти Фірташа вже було на столі.

Вайсман пішов з пропозицією, щоб врятувати справу про втручання. При цьому, як стверджує Соломон, прокурор Вайсман висловлював адвокатам Фірташа багато припущень щодо ролі керівника передвиборчої кампанії Трампа Пола Манафорта та Росії, що могло вплинути на свідчення бізнесмена.

Фірташ все-таки відхилив пропозицію Вайсмана, хоча вже чекав в Австрії на екстрадицію до США.

«Тепер, через два роки ініціатива Вайсмана може мати далекосяжні наслідки для Міністерства юстиції США (тут і за кордоном)», — пише Соломон. Роберт Мюллер незабаром свідчитиме у Вашингтоні та Австрії з приводу екстрадиції українського бізнесмена.

Справа Фірташа

Дмитра Фірташа затримали у Відні 12 березня 2014 року за запитом американської влади — він перебував під слідством Федерального бюро розслідувань і був оголошений у міжнародний розшук. Його підозрюють у хабарі на суму $18,5 млн індійським чиновникам за дозвіл на розробку родовищ титану в індійському штаті Андхра-Прадеш. Готову продукцію Фірташ планував продавати компанії Boeing, а річний прибуток від цього міг становити близько $500 млн.

13 березня Земельний суд Відня ухвалив рішення про екстрадиційний арешт, і через 8 днів Фірташ вийшов під заставу в €125 млн. Сам бізнесмен назвав це переслідування політично вмотивованим і подав апеляцію. 30 квітня 2015 року суд Відня відхилив клопотання про екстрадицію.

Прокуратура оскаржила це рішення, і 21 лютого 2017 року Вищий земельний суд Відня дозволив екстрадицію Фірташа до США. Того ж дня Фірташа затримали. Цього разу — за запитом Іспанії, яка оголосила бізнесмена у міжнародний розшук ще наприкінці 2016 року. Там бізнесмена підозрювали у відмиванні коштів. Але австрійський суд відмовив в естрадиції Фірташа до Іспанії.