Ізраїльська влада почала зносити палестинські будинки у Східному Єрусалимі

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Бригади ізраїльських робітників почали зносити десятки палестинських будинків у селищі Сур-Бахер на території Східного Єрусалиму, повідомляє The Guardian.

Зазначають, що таким чином завершується багаторічна юридична битва за будівлі, котрі ізраїльська влада вважає побудованими занадто близько до розподільчого барʼєра на Західному березі Йордану. Мешканці цих будинків стверджували, що Палестинська адміністрація видала їм дозволи на будівництво.

За даними Організації Обʼєднаних Націй, через знесення постраждають 350 власників обʼєктів нерухомості, які будувалися, або ще не були заселені. Глава департаменту з цивільних питань Палестини Хуссейн аль-Шейх назвав знесення злочином і вимагає міжнародного втручання.

Про що йдеться?

Східний Єрусалим є частиною територій, які Ізраїль захопив під час Шестиденної війни 1967 року. На початку 2000-х років Ізраїль побудував поблизу Сур-Бахера розділовий барʼєр, стверджуючи, що він необхідний, щоб запобігти проникненню палестинських терористів-смертників в Ізраїль із Західного берега Йордану.

Розділовий барʼєр проходив територією Сур-Бахера, проте пізніше ізраїльска влада під час переговорів з мешканцями змінила його розташування, щоб не розділяти село. Незважаючи на це, мешканці поселення, стверджуючи, що не можуть отримати ізраїльських дозволів на будівництво в Східному Єрусалимі, почали будувати житлові будинки в частині села, яка перебуває на Західному березі Йордану, з дозволу Палестинської адміністрації. На початку 2010-х ізраїльські військові наказали припинити будівництво. Верховний суд Ізраїлю у липні відхилив останню апеляцію мешканців, дозволивши знесення будинків.