Денісова: У Лукʼянівському СІЗО бракує бюлетенів. Загалом права виборців було порушені на 70 виборчих дільницях

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила, що на 70 виборчих дільницях, де представники офісу омбудсмена проводили моніторинг, порушувалися права виборців. Про це вона повідомила на брифінгу в Києві.

«Ми запропонували провести сьогодні моніторинг 156 виборчих дільниць. На 15:00 ми перевірили роботу 101 виборчої дільниці в усіх регіонах України — це 65% від запланованого. Робота ще триває. На цю мить ми можемо зробити висновок, що на 70 виборчих дільницях були порушені права виборців — тобто 70% від перевірених. Про які саме права йдеться: 43% від перевірених — це порушення вимог до приміщень виборчої дільниці. Це означає, що кількість кабін для таємного голосування не відповідає виборчому законодавству, а кількість виборчих скриньок для голосування не відповідає нормам, встановленим законом», — розповіла Денісова.

За її словами, через це на дільницях з’являються черги з людей, які прагнуть проголосувати. Також Людмила Денісова відвідала з перевіркою столичне СІЗО, після чого вона заявила, що на одній зі спеціальних виборчих дільниць у Київському СІЗО бракує бюлетенів для голосування.

«Зафіксовано нестачу бюлетенів на одній з дільниць: на 1 106 виборців було лише 1 026 бюлетенів», — написала омбудсмен у Facebook

Також Денісова вказала, що «усунуте одне з найбільш грубих порушень».

«Раніше ми фіксували в установі роботу однієї спеціальної дільниці, хоча голосування відбувалося в трьох різних приміщеннях. Я вказала на цей недолік ЦВК, і цього разу в СІЗО створено три спеціальні виборчі дільниці, що відповідає кількості виборців — 2 320 осіб», — зазначила Денісова.