«Рахунок 2:0». ЄСПЛ перейшов до фінальної стадії у справі журналістки Седлецької проти ГПУ

Автор:
Тетяна Павлова
Дата:

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) завершив розгляд у справі журналістки «Радіо Свобода» та головної редакторки програми розслідувань «Схеми: корупція в деталях» Наталки Седлецької проти Генеральної прокуратури України і перейшов до стадії винесення рішення.

Про це повідомив адвокат Седлецької Сергій Заєць, пише «Радіо Свобода».

За його словами, цей етап може тривати протягом року або півтора. «Європейський суд завершив стадію комунікації у справі. Це частина провадження, коли сторони мають можливість обмінятися коментарями. У подальшому за наданими сторонами матеріалами та коментарями суд ухвалює рішення. Як правило, цей період розтягується на рік-півтора», — прогнозує адвокат.

При цьому він зауважив, що півтора року на ухвалення рішення є насправді «стислим для ЄСПЛ терміном».

«Зараз секретаріат готує текст рішення — як правило, це конкретний досвідчений юрист суду. Він готує проект рішення, узгоджує його з суддями, причетними до розгляду справи. Потім відбувається складна процедура узгодження всередині суду. І вже потім суд виносить рішення і повідомляє про нього сторонам», — пояснив процедуру Заєць.

Він додав, що «зараз рахунок 2:0 і боротьба йде за останнє очко». «Перше [очко] ми взяли, коли суд застосував «Правило 39» на місяць. Друге — коли заходи було поширено безстроково. Зараз вирішується справа по суті. Але вже зараз ця справа має вплив на нашу дійсність», — зазначив захисник.

  • Печерський райсуд Києва 27 серпня 2018 року надав ГПУ доступ до телефонних розмов журналістів — свідків у справі про можливе розголошення державної таємниці та даних досудового розслідування директором Національного антикорупційного бюро Артемом Ситником. Слідчі ГПУ отримали доступ до даних з телефонів журналісток Наталії Седлецької і Крістіни Бердинських. Це викликало резонанс у медіа-спільноті. Журналісти виступили на підтримку Наталії Седлецької, а її адвокати звернулися зі скаргою до ЄСПЛ.
  • У вересні 2018 року ГПУ повідомила, що припинила перевіряти інформацію на мобільному телефоні головної редакторки програми «Схеми» Наталії Седлецької.
  • 18 вересня 2018 року Європейський суд з прав людини заборонив ГПУ перевіряти телефон журналістки, а в жовтні продовжив цю заборону.
  • Наприкінці листопада 2018 року ЄСПЛ розпочав розгляд справи Наталки Седлецької по суті. Суд запросив та отримав коментарі від обох сторін.