Суд опублікував ухвалу про надання ГПУ дозволу на перевірку телефону журналістки Бердинських

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
Суд опублікував ухвалу про надання ГПУ дозволу на перевірку телефону журналістки Бердинських

Facebook/Kristina Berdynskykh

Журналістка Христина Бердинських повідомила у Facebook, що Печерський суд опублікував ухвалу щодо надання Генеральній прокуратурі дозволу на перевірку її мобільного телефону за останні півтора року.

«Нарешті опублікована ухвала суду по перевірці мого телефону за 1,5 року. Суд дозволяє перевіряти кожне телефонне зʼєднання мого телефону, номери, SMS i MMS, геолокацію тощо за 1,5 року. І це прокуратура називає невтручанням в професійне і особисте життя журналіста», — написала вона.

Журналістка також дала посилання на рішення суду.

Раніше Бердинських вже повідомляла про те, що суд надав Генпрокуратурі доступ до даних з її телефону. Вона дізналася про це від речника генпрокурора Лариси Сарган. Журналістка працює в інтернет-виданні «Новое время» і відома своїми розслідуваннями.

Це не перший випадок, коли ГПУ отримує доступ до даних з телефонів журналістів. Так, 27 серпня Печерський районний суд Києва дозволив ГПУ отримати доступ до телефонних викликів журналістки програми «Схеми» Наталії Седлецької у справі про можливе розголошення держтаємниці головою Національного антикорупційного бюро Артемом Ситником.

Пізніше в Генеральній прокуратурі повідомили, що, окрім Седлецької і Бердинських, отримано доступ до даних з телефону третьої людини. Вона не є журналістом, але теж була присутня при розмові з Ситником.

ГПУ отримала доступ в рамках кримінальної справи проти директора НАБУ Артема Ситника. Його підозрюють у розголошенні даних слідства на підставі опублікованої в інтернеті розмови. У ній людина, чий голос схожий на голос Ситника, розповідає деталі прослуховування по справі екс-прокурора Костянтина Кулика.