Кабмін ввів спецмита на російські дизпаливо та зріджений газ

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Кабінет міністрів 17 липня ввів спеціальні мита на імпорт російських дизпалива (трубопровідним транспортом) і зрідженого газу. Таке рішення було ухвалено у відповідь на розширення Росією економічних санкцій проти України. Про це представник президента в уряді Андрій Герус написав у Facebook.

Спецмита на дизельне паливо становитимуть 3,75% з 1 серпня 2019 року та 4% з 1 жовтня 2019 року. На зріджений газ — 1,75% з 1 серпня та 3% з 1 жовтня.

«Відповідне мито зніме понадринкову маржу трейдера-імпортера, яка виникала через логістику (дизельпровід) та інші фактори. Якщо типова ринкова маржа у крупному гурті становить $10—12/т, то на поставках трубопровідним транспортом така маржа становила $35—40/т. Таким чином, маржа трейдера буде приведена до звичайних ринкових рівнів, і відповідне рішення жодним чином не вплине на роздрібні ціни на АЗС. Усі трейдери будуть у рівних умовах», — написав Герус.

Він зазначив, що тепер окремий імпортер не зможе підвищувати ціни через конкуренцію. За словами Геруса, український бюджет додатково отримає близько 2 млрд грн на рік.

  • 26 червня Кабінет міністрів вніс зміни у перелік заборонених для ввезення на територію України товарів російського виробництва. Зокрема, заборона стосується легкових автомобілів, автобусів, тракторів, вантажівок і мотоциклів.
  • Раніше, 15 травня, Кабмін заборонив ввозити з Росії портландцемент, а також глиноземний, шлаковий, сульфатостійкий і подібні гідравлічні цементи, забарвлені або незабарвлені, готові або у вигляді клінкерів; фанеру клеєну, панелі фанеровані й аналогічні матеріали з шаруватої деревини.
  • Постанови про мита й ембарго на російські товари Кабмін продовжує щороку починаючи з 2016-го. До переліку російських товарів, які потрапили під українські обмеження, входять мʼясо, риба, крупи, зерно, хлібобулочні та кондитерські вироби, молочні продукти, кава, чай, горілка, пиво, сигарети, корми, низка хімікатів (зокрема й деякі мінеральні добрива), залізничне обладнання та інші.