Суд дозволив депутату-втікачу Онищенку балотуватися в Раду. Захист довів, що він не переховувався, а навчався верхової їзди в Іспанії

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Шостий апеляційний суд Києва дозволив депутату-втікачу Олександру Онищенку балотуватися на виборах до Верховної Ради. Повний текст за підписом суддів Василенка, Кузьменка та Шурка опублікувало «Слідство.Інфо».

Суд визнав, що Олександр Онищенко впродовж останніх трьох років не переховувався від правоохоронців, а навчався в іспанській школі верхової їзди.

«Згідно з листом ТОВ «Конюшня Бутенко О.», остання направила Онищенка за кордон на навчання до школи верхової їзди «Середземний кінний тур Оліва Нова» (Іспанія). Відповідно до довідки від 5 липня 2019 року, Онищенко Олександр Романович у період з 1 червня 2016 по теперішній час проходив і проходить навчання», — йдеться в рішенні суду.

Таким чином, Шостий апеляційний суд визнав, що лист від ТОВ «Конюшня Бутенко О.» — достатній доказ того, що Онищенко перебував за кордоном протягом кількох років з поважних причин. Отже, суд зобовʼязав Центральну виборчу комісію внести його до виборчого бюлетеня, як мажоритарника від Соціалістичної партії України по 93 округу.

Тож нині у ЦВК є лише два дні, щоб знову оскаржити це рішення у Верховному суді. Адже на початку липня Верховний суд вже відмовляв Онищенку в реєстрації кандидатом на виборах до Верховної Ради. Однак, згідно з текстом постанови, його це не зупинило.

«Постановою Верховного суду у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду від 04.07.2019 апеляційну скаргу Онищенка Олександра Романовича на рішення Шостого апеляційного адміністративного суду від 01.07.2019 залишено без задоволення; рішення Шостого апеляційного адміністративного суду від 01.07.2019 залишено без змін. 16.07.2019 до Шостого апеляційного адміністративного суду надійшла заява Онищенка Олександра Романовича про перегляд за нововиявленими обставинами рішення Шостого апеляційного адміністративного суду від 01.07.2019, в якій він просить скасувати рішення Шостого апеляційного адміністративного суду від 01.07.2019 у справі № 855/224/19 та ухвалити нове рішення», — йдеться в документі.

  • 25 червня Центральна виборча комісія вдруге відмовила Онищенку в реєстрації на парламенські вибори.
  • Онищенко фігурує у справі про розкрадання газу, видобутого за договорами про спільну діяльність з «Укргазвидобуванням» у грудні 2015 року. За версією слідства, у період з січня 2013 по червень 2016 року члени злочинної організації протиправно заволоділи коштами, отриманими від реалізації газу, в розмірі понад 1,6 млрд, внаслідок чого «Укргазвидобування» зазнало збитків на понад 740 млн грн.
  • 29 липня 2016 року Онищенко заявив про своє перебування в Лондоні.