Труба: До схем із облігаціями внутрішньої держпозики причетні народні депутати

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

До незаконних схем із використанням облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) можуть бути причетні народні депутати. Про це заявив директор Державного бюро розслідувань Роман Труба на засіданні Національної ради з питань антикорупційної політики під головуванням президента, повідомляє Інтерфакс-Україна.

За його словами, сума збитків від корупційної схеми складає «десятки мільйонів доларів».

Розслідування зараз перебуває на початковій стадії.

«Обіцяю, що найближчим часом суспільство, фахівці почують про наші результати в цих провадженнях», — додав він.

  • У жовтні 2018 року СБУ провела серію обшуків в офісах профучасників фондового ринку та за місцем мешкання їхніх посадових осіб. За версією слідства, посадові особи Укргазбанку, Альфа-банку і банку «Альянс» у змові з посадовими особами біржі «ПФТС» та «Української біржі», а також ТОВ «Універ Капітал», ТОВ «КУА» Універ Менеджмент», ТОВ «І-Інвест», ПрАТ «Майстер Брок», ТОВ «Навігатор-інвест», ПрАТ «Інвестиційна фінансова компанія «Арт Капітал», а також кіпрських компаній Opexier Limited і Greencliff Enterprises Limited і фізособами в 2017—2018 рр. здійснили операції купівлі-продажу ОВДП в режимі так званого «групового звіту» з метою приховування понад 86 млн грн незаконного походження.
  • Після цього Нацбанк рекомендував банкам приділяти особливу увагу моніторингу таких фінансових операцій, у тому числі ОВДП, номінованих в іноземній валюті, характер яких може свідчити про легалізацію «брудних» грошей.