Російський суд продовжив арешт всім військовополоненим українським морякам на три місяці

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Лефортівський суд Москви продовжив арешт на три місяці усім 24 військовополоненим українським морякам.

Як повідомляє «Громадське», суд задовольнив клопотання слідчих ФСБ.

Засідання проводили у закритому режимі. Моряки не відповідали на запитання судді, які не стосувалися їхніх імен, дат народження та звань.

Адвокати моряків наполягали на тому, що їхні підзахисні є військовополоненими. Вони заявили клопотання про долучення до матеріалів справи рішення Міжнародного трибуналу ООН з морського права про негайне звільнення моряків і кораблів, доповіді Уповноваженого верховного комісара ООН з прав людини та двох резолюцій ПАРЄ. Суд відмовив адвокатам у задоволенні клопотання.

Координатор захисту українських моряків Микола Полозов заявив, що про обмін моряків зараз не йдеться.

«Обміни взагалі не передбачені. Нікого, як у фільмі, на мосту міняти не будуть. Можливі взаємні звільнення за різних процесуальних підстав, з одного і з іншого боків [...]. Що стосується сьогоднішнього суду, то влада РФ намагається залишити собі місце для політичного маневру і контролю ситуації, оскільки якщо остаточне політичне рішення не було б ухвалене до 24 липня, моряків довелося б звільнити з-під варти у звʼязку із закінченням терміну. А якщо не домовляться до цього часу? Лише тиждень залишається. Тому і продовжують, щоб тримати все під контролем», — сказав він.