Конституційний суд визнав законною декомунізацію. Текст рішення

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Конституційний суд на закритому засіданні визнав конституційним закон «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

Закон про декомунізацію

  1. Верховна Рада ухвалила закони про засудження комуністичного і нацистського тоталітарних режимів, а також заборонила пропаганду, символіку та пам'ятники.

  2. Український інститут національної пам'яті оприлюднив список із 520 осіб, чия діяльність підпадає під дію законів про декомунізацію. Вулиці й інші топоніми, названі на їхню честь, почали перейменовувати.

  3. Верховна Рада України перейменувала Дніпропетровськ на Дніпро, а Кіровоград — на Кропивницький. Пізніше були перейменовані інші населені пункти.

  4. До Конституційного суду надійшло подання 46 народних депутатів щодо конституційності цього закону. Нардепи вважали, що положення закону порушують права та свободи громадян, зокрема російськомовних і нацменшин.

  5. За даними Інституту нацпам'яті, перейменовано майже тисячу сіл і міст, понад 52 тисячі топонімів у самих населених пунктах. Демонтовано 2,5 тисячі пам'яток, з яких 1,5 тисячі були на честь Леніна.

Про це tһеБабелю повідомили джерела у КС.

Повний текст рішення буде опублікований завтра, 17 липня.

Зазначимо, що сьогодні під будівлею суду відбувався мітинг, який організували представники «Свободи» і «Національного корпусу».

Ще один мітинг проводила організація «Повернися живим».

Пізніше КСУ оприлюднив текст рішення, у якому йдеться, що закон був прийнятий щоб не допустити у майбутньому злочинів комуністичного і нацистського режимів, а також захистити країну від будь-якої дискримінації, відновити історичну справедливість та усунути загрози суверенітету.

Суд зазначив, що символи комуністичного режиму десятиліттями використовували антиукраїнські сили для ненависті і агресії, а також заперечення права українського народу на власну державу.

«Комуністичний режим, так само як і нацистський режим, завдав непоправної шкоди правам людини [...]. Як наслідок, кілька поколінь українців жили в атмосфері всеохоплюючого страху через відсутність волі, перебували в умовах свавільного обмеження громадянських, політичних та інших прав і свобод [...]. Конституційний суд України дійшов висновку, що пропаганда комуністичного режиму і нацистського режиму, публічне використання їх символів є намаганням виправдати тоталітаризм та запереченням конституційних принципів і демократичних цінностей», — йдеться на сайті КС.

Зазначається, що рішення суду не може бути оскаржене і є остаточним.