Суд в Амстердамі відклав рішення у справі «скіфського золота» щонайменше на пів року

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Суд в столиці Нідерландів Амстердамі, який розглядає справу про «скіфське золото», не зміг винести рішення у вівторок, 16 липня. Про це повідомляє «Радіо Свобода» з посиланням на пресслужбу суду.

«Остаточне рішення можна очікувати через 6—9 місяців», — йдеться в повідомленні суду.

Суд аргументував це тим, що йому потрібна додаткова інформація від сторін про ймовірне право власності.

До оголошення рішення музей Алларда Пірсона в Амстердамі може залишити у себе дорогоцінності з Криму.

  • Виставку «Крим: золото і таємниці Чорного моря», в якій налічувалося понад 500 експонатів з кількох музеїв Криму, показували в археологічному музеї Алларда Пірсона в Амстердамі влітку 2014 року. Через анексію Криму Росією експозицію не повернули на півострів.
  • 14 грудня 2016 року Окружний суд Амстердама ухвалив рішення про те, що експонати кримських музеїв мають бути повернуті в Україну. Рішення винесли на основі конвенції ЮНЕСКО, згідно з якою художні цінності мають бути повернуті суверенній державі, яка надала їх для тимчасової експозиції.
  • 28 березня 2017 року Апеляційний суд Амстердама отримав від окупаційної влади Криму апеляцію на це рішення суду. Там вважають, що «скіфське золото» має зберігатися на окупованому півострові.
  • У Мінʼюсті заявили, що представники російських музеїв в окупованому Криму, які подали апеляцію на рішення нідерландського суду передати «скіфське золото» Україні, не мають стосунку до кримських музеїв і не можуть претендувати на культурну спадщину.