Верховний суд підтвердив законність реєстрації кандидатом ексзаступника генпрокурора часів Януковича Рената Кузьміна

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Верховний суд підтвердив рішення Шостого апеляційного адміністративного суду міста Києва і визнав незаконним зняття з реєстрації колишнього першого заступника генерального прокурора часів правління Януковича та кандидата в народні депутати від «Опозиційної платформи — За життя» Рената Кузьміна.

Про це сам Кузьмін повідомив у Facebook, опублікувавши копію постанови суду.

Верховний суд визнав незаконним рішення Центральної виборчої комісії про зняття Кузьміна з виборів.

«Усім бажаю хорошого настрою!» — написав кандидат.

Хто такий Ренат Кузьмін?

Колишній перший заступник генерального прокурора (2010—2013). Під керівництвом Кузьміна до суду передавали справи проти нинішнього генпрокурора Юрія Луценка, ексзаступника міністра охорони навколишнього природного середовища України Георгія Філіпчука та лідера «Батьківщини» Юлії Тимошенко. Також Кузьмін порушував кримінальну справу проти колишнього президента Леоніда Кучми.

У 2014 році Генпрокуратура розпочала провадження проти Кузьміна за підозрою у незаконному затриманні Луценка. Пізніше МВС просило Інтерпол оголосити Кузьміна в розшук, проте в бюро дійшли висновку, що справа ексзаступника генпрокурора має політичний характер.

  • 3 липня Центральна виборча комісія зареєструвала кандидатом у депутати на виборах у Верховну Раду, що відбудуться 21 липня, колишнього першого заступника генерального прокурора часів правління Януковича Рената Кузьміна.
  • 6 липня ЦВК скасувала реєстрацію Рената Кузьміна зі списку політсили «Опозиційна платформа — За життя». Причиною став лист Служби безпеки України, у якому зазначено, що Кузьмін перебуває в розшуку на території України з 20 червня 2014 року.
  • 12 липня Шостий апеляційний адміністративний суд міста Києва скасував постанову Центральної виборчої комісії про зняття з реєстрації кандидата в депутати від «Опозиційної платформи — За життя» Рената Кузьміна.