«Сенцов+». У Запоріжжі влаштували мовчазну акцію до дня народження режисера

Автор:
Тетяна Павлова
Дата:

У Запоріжжі влаштували мовчазний флешмоб на підтримку засудженого в Росії українського режисера Олега Сенцова, який сьогодні відзначає день народження.

Про це повідомляють «Радіо Свобода» та «Ua: Запоріжжя».

Учасники акції розгорнули плакат з написом «Сенцов+» на знак підтримки режисера та інших утримуваних в Росії українських полонених та політв’язнів.

«Ми просто хочемо сказати, що в цей день щонайменше треба згадати про людину і написати їй листа. Людині, яка перебуває у таких умовах, дуже важливо відчувати підтримку, відчувати те, що вона не сама. Коли ми говоримо «Сенцов+», то це «плюс» ті дні, які він змушений там проводити. І це «плюс» ще наші співвітчизники, які утримуються наразі в Росії за ґратами», — розповіла організаторка акції Наталя Лобач.

Учасники флешмобу також написали листи підтримки Сенцову, які перешлють йому в російську колонію.

  • 13 липня український режисер і письменник Олег Сенцов відзначає свій 43-й день народження, шість з яких він провів у російському СІЗО. У цей день на його підтримку заплановані акції по всьому світу. Окрім українських міст, заходи відбудуться у США, Канаді, Великій Британії, Німеччині, Латвії, Люксембургу, а також у Москві.
  • Учасники глобальної акції #SaveOlegSentsov закликали верховну представницю ЄС з питань зовнішньої політики Федеріку Могеріні зробити низку важливих кроків, зокрема, щодо звільнення з російського полону режисера Олега Сенцова та інших українських політвʼязнів.
  • Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) завершив комунікацію у справі українського режисера Олега Сенцова.
  • Кримського режисера Олега Сенцова і активіста Олександра Кольченка затримали російські спецслужби на анексованому півострові в травні 2014 року. Їх звинуватили в організації терактів. У серпні 2015 року Північнокавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років суворого режиму, а Кольченка — до 10 років колонії. Обидвоє свою провину не визнали.