Google розслідує витік понад тисячі розмов користувачів з «розумними колонками» Home та голосовим асистентом

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Google розслідує витік близько однієї тисячі розмов користувачів «розумних» колонок Google Home та сервісу Google Assistant, пише BBC Україна.

Напередодні бельгійський телеканал VRT News повідомив, що отримав у розпорядження близько тисячі аудіозаписів із пристроїв користувачів з Бельгії та Нідерландів. У Google пояснили, що йдеться про записи, які компанія надсилає експертам-лінгвістам, щоб ті допомагали програмі краще розуміти різні мови та вдосконалювати технологію розпізнавання мовлення.

Зазначають, що переважна більшість записів — це короткі аудіокліпи, які записувалися в момент, коли користувачі вимовляли фразу “OK Google” і давали голосовому асистенту певні команди. Водночас понад 150 аудіозаписів — це «розмови, які не повинні були бути записані», оскільки фраза “OK Google” у них не звучала.

За словами представників телеканалу, йдеться про різноманітні суперечки між людьми, «розмови в спальні», спілкування батьків та дітей, а також про телефонні розмови. У частині з цих розмов лунали, зокрема, і конфіденційні дані.

У Google пояснили, що функція аудіозапису могла вмикатися випадково: коли користувачі промовляли фрази, схожі на “OK Google”. Програма розпізнавала їх помилково й активувала «розумні» колонки. При цьому відмовитися від надсилання записів експертам не можна, оскільки це «критично важливий» елемент удосконалення програм з розпізнавання мовлення. Наразі компанія зʼясовує, як записи, надіслані одному з експертів, потрапили до телеканалу VRT News.