Держбюро проводить обшуки у фіскальній службі. Вони повʼязані з підписанням мирової угоди між компанією «Філіп Морріс» та Україною

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Державне бюро розслідувань (ДБР) проводить обшуки в будівлі центрального офісу Державної фіскальної служби (ДФС) у Києві, яка розташована на Львівській площі.

Як повідомила theБабелю речниця голови ДФС Наталя Непряхіна, слідчі дії тривають у звʼязку з вилученням документів, повʼязаних з підписанням мирової угоди між компанією «Філіп Морріс» та Україною.

«Обшуки повʼязані з мировою угодою з «Філіп Морріс». Подробиць назвати не можу через слідчі дії», — сказала в коментарі Наталя Непряхіна.

У свою чергу у ДБР повідомили, що теруправління Державного бюро розслідувань у Полтаві, розслідують можливі незаконні дії посадових осіб керівництва ДФС України, Головного управління ДФС у Харківській області та Харківської митниці ДФС.

У бюро підтвердили, що провели обшуки в Державній фіскальній службі України, обшуки на Харківській митниці ДФС та провели виїмку документів в Головному управлінні ДФС у Харківській області.

«Кримінальне провадження розпочато за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2. ст. 367 Кримінального Кодексу України – службова недбалість, тобто невиконання або неналежне виконання службовою особою своїх службових обовʼязків через несумлінне ставлення до них, що спричинило особливо тяжкі наслідки», — йдеться в повідомленні.

Про що йдеться?

5 грудня 2018 року Кабінет міністрів пішов на мирову угоду з виробником цигарок «Філіп Морріс» і відмовився від податкових претензій на 635 млн гривень.

Йшлося про суперечку між українською владою і компанією, останню звинувачували в незаконному використанні пільгового митного режиму для переробки продукції з подальшим експортом в Японію і низку азіатських країн. Зокрема, в 2016 році за результатами перевірки були прийняті податкові повідомлення-рішення, які визначили суму зобовʼязань «Філіп Морріс», а також застосовані штрафні санкції на загальну суму понад 635 млн гривень.

В результаті фактично дворічного протистояння в судах компанія погрожувала розглядом у міжнародному арбітражі та запропонувала мирову угоду. Кабінет міністрів вирішив піти на угоду, яка зобовʼязує Україну скасувати податкові зобовʼязання від 2016 року. У той же час «Філіп Морріс» обіцяє не передавати інвестиційний спір в арбітраж.