Рада відмовилася звільнити Клімкіна з посади голови МЗС

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Верховна Рада не змогла звільнити міністра закордонних справ Павла Клімкіна. За це рішення віддали голоси лише 160 депутатів із 226 необхідних.

Депутати відмовилися відправити у відставку голову МЗС попри те, що комітет парламенту із закордонних справ рекомендував звільнити Клімкіна, а замість нього призначити заступника голови офісу президента Вадима Пристайка.

Сам Клімкін відреагував на це рішення парламенту цитатою з пісні. «Слухаю музику. Забавно, як “Hotel California” старих-добрих Eagles перегукується з нашим сюрреалізмом. “You can check out anytime you like, but you can never leave…” («Ви можете виписатися будь-коли, але ніколи не зможете піти…)», — написав міністр.

1 липня глава Клімкін заявив, що йде у «політичну відпустку». Також міністр передумав балотуватися в Раду, повідомивши, що, можливо, боротиметься за посаду мера Києва.

  • На початку місяця в Міністерстві закордонних справ theБабелю повідомили, що виконувати обовʼязки міністра на час «політичної відпустки» Клімкіна буде його заступник із питань європейської інтеграції — Олена Зеркаль.
  • 17 травня Клімкін оголосив про власну відставку. Тоді ж він заявив, що йтиме у Верховну Раду «з командою, з якою розділяє цінності та принципи».
  • 6 червня Верховна Рада відмовилася проголосувати за відставку та звільнення з посад міністра закордонних справ Павла Клімкіна.