Los Angeles Times порадила туристам їздити в «російський» Крим. Україна написала автору про порушення закону, а він заявив, що не знав

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Журналіст американської газети Los Angeles Times Джефф Опдайк, який рекомендував іноземним туристам подорожувати до Криму через Росію, заявив, що не знав про порушення українського закону.

Про це пише «Радіо Свобода», посилаючись на відповідь Опдайка «Голосу Америки».

У своєму тексті він описував туристичні маршрути Криму та писав, що до півострова можна долетіти з російських міст. Після публікації статті до газети Los Angeles Times звернулося Міністерство з питань інформаційної політики та пояснило, що він радить читачам порушувати український закон. Крім цього, він опосередковано визнав незаконну анексію Криму Росією, кілька разів назвавши півострів «російським».

«Так, я порушив закон України, але я про нього і гадки не мав. Під час мандрів я шукаю лише інформацію про візи, які мені потрібні для подорожі, і після цього — авіаквитки. Зазвичай, я не дивлюсь, чи існують будь-які закони, що можуть завадити моїй мандрівці», — сказав Джефф Опдайк.

Журналіст додав, що сам подорожував так щонайменше пʼять разів.

Після звернення українського міністерства Опдайк виправив інформацію в статті. Але своєї провини у незнанні закону він не бачить.

«Мандрівники по всьому світу виказують таке незнання щодня. Звідки ми маємо знати, що якийсь закон існує? Чи нам треба ґуґлити «закони, про які мені слід знати, коли я їду в країну Х»?» — відповів він.

Хто такий Джефф Опдайк?

Джефф Опдайк — американський автор, який, судячи зі сторінок у соціальних мережах, проживає у Празі, пише «Голос Америки». 17 років на постійній основі публікувався у Wall Street Journal, проте згодом припинив співпрацю. Матеріал у Los Angeles Times — його перша публікація в цьому виданні.

Також Опдайк займається інвестиціями, зокрема в Росію. У жовтні 2016 року на порталі ETF Daily News він опублікував статтю про те, чому варто вкладати гроші в економіку цієї країни, а саме — купувати акції російських підприємств та російську валюту.