Кандидат у президенти США Джо Байден розповів про наркозалежність свого сина, який працював на бізнесмена Злочевського

Дата:
Кандидат у президенти США Джо Байден розповів про наркозалежність свого сина, який працював на бізнесмена Злочевського

Хантер Байден і Джо Байден

Teresa Kroeger / Getty Images for World Food Program USA

47-й віце-президент США Джо Байден, який балотується в президенти на виборах 2020 року, розповів про боротьбу свого сина Хантера Байдена з алкогольною та наркотичною залежністю. Про це Байден заявив у програмі Куомо Prime Time на каналі CNN.

Ведучий Кріс Куомо згадав Хантера у звʼязку з нещодавньою статтею в New Yorker, в якій детально описувалися його проблеми зі зловживанням психоактивними речовинами. У відповідь Байден-старший заявив, що «Хантер пережив важкі часи, але він бореться, ніколи не здається, він найчесніша і найпорядніша людина, яку я знаю».

«Ми бачили його боротьбу, і знаємо, що більшість американських сімей мають справу зі схожими проблемами, і я думаю, що вони можуть ставитися до нас як до батьків, які сподіваються і підтримують свого сина», — додала дружина Байдена Джилл.

1 липня New Yorker опублікував журналістське розслідування «Чи не поставить Хантер Байден під загрозу передвиборчу кампанію свого батька?». У ньому розповідається про Джо Байдена, а також про залежність і психологічні проблеми 49-річного Хантера. Автор, крім іншого, аналізує роботу Байдена-молодшого в Україні в наглядовій раді газодобувної компанії Burisma.

Про що справа Burisma?

Компанія Burisma — спільний бізнес сина колишнього віцепрезидента США Джо Байдена Хантера і ексміністра екології Миколи Злочевського, якого підозрювали у відмиванні грошей. Злочевський обіймав посаду міністра екології в уряді Миколи Азарова з липня 2010 по квітень 2012 року. У кінці 2014 року Злочевський покинув Україну, а на початку 2015-го стало відомо, що Генпрокуратура оголосила його в розшук за підозрою в незаконному збагаченні.

В Україні кримінальну справу про можливе відмивання грошей в Burisma закрили у 2017 році, але через рік знову почали розслідувати. Для США ця історія може стати знаковою через Байдена-старшого, який у 2020 році планує балотуватися в президенти та лідирує у передвиборчих рейтингах. ЗМІ неодноразово писали, що оточення Дональда Трампа цікавить українське розслідування порушень у Burisma: адвокат Трампа Рудольф Джуліані вже закликав президента Зеленського «не зупиняти розслідування цієї справи».

  • У травні 2019 року генпрокурор Юрій Луценко дав інтервʼю Bloomberg, в якому заявив, що ГПУ не виявила порушень у діях Байдена-молодшого у справі Burisma.
  • Раніше видання The New York Times повідомило, що Юрій Луценко обговорював з адвокатом президента США Дональда Трампа Рудольфом Джуліані справу проти Burisma Group, підконтрольну ексміністру екології Миколі Злочевському.