До Одеси прибув танкер Wisdom Venture з 75 тис. тонн нафти зі США

Автор:
Тетяна Павлова
Дата:

До Одеси вперше за історію України доставили партію легкої нафти сорту Bakken зі Сполучених Штатів Америки.

Про це повідомляє пресслужба Одеського морського порту.

«До причалу №2Н нафтогавані Одеського порту було поставлено танкер Wisdom Venture [прапор Гонконгу], який доставив зі США 75 тисяч тонн нафти», — повідомили в морському порту.

Партію американської нафти закупила «Укртатнафта» для переробки на потужностях Кременчуцького нафтопереробного заводу. Сировину планується транспортувати на Кременчуцький НПЗ нафтопроводом «Одеса — Кременчук».

Начальник Одеського порту Ігор Ткачук зазначив, що їхнє підприємство має великий досвід роботи з нафтопродуктами. «Новому грузопотоку зі США також буде надано якісний сервіс із перевалки. Нафторайон порту є великим універсальним терміналом із пропускною здатністю до 25 млн тонн на рік і оснащений обладнанням для роботи практично з усіма видами нафтоналивних вантажів», — сказав він.

Слідом за першою закупівлею очікується ще кілька. Наступний танкер з нафтою сорту Bakken може прибути до Одеси вже в серпні.

Баккенівська формація (Bakken formation) — одне з найбільших у світі родовищ легкої нафти з розвіданими запасами вуглеводневої сировини на 3,65 млрд барелів. Частково охоплює території штатів Північна Дакота і Монтана в США і канадських провінцій Саскачеван та Манітоба.