«Дзеркало тижня»: На виборах до Ради найчастіше клонують «Слугу народу»

Автор:
Тетяна Павлова
Дата:

Під час парламентської передвиборчої гонки лідером за кількістю кандидатів-«клонів» є партія «Слуга народу» — понад 80 самовисуванців заявили про належність до структур з аналогічною назвою.

Про це пише «Дзеркало тижня» із посиланням на дані dt.ua.

Як зазначають, зі 44 зареєстрованих юридично «слуг» у політичному протистоянні активно використали лише трохи більше половини. При цьому чимало кандидатів-хамелеонів повʼязані з партією пʼятого президента Петра Порошенка та його оточенням.

Зокрема, в окрузі № 37 у Кривому Розі, де мешкають батьки президента Володимира Зеленського, балотуються пʼять самовисуванців, які зазначили належність до організацій із назвою «Слуга народу». При цьому, крім назви, їх нічого не обʼєднує з президентською партією.

Також «слуги Петра» доволі активні в Полтавській області. Зокрема, в окрузі № 146 м. Кременчука балотується керівниця приватного підприємства «СЛУГА-НАРОДА» 21-річна Тетяна Алексієнко.

Її конкурентами в окрузі є керівник приватного підприємства «СЛУГА НАРОДА» Віталій Дедюрін та директор приватного підприємства «СЛУГА НАРОДА!» Кирило Кузьмін. Причому всіх трьох обʼєднує не тільки спільний виборчий округ, а й дата створення їхніх організацій — 6 червня 2019 року.

Окрім уже традиційних для українських виборів технологій використання двійників чи перемейнування партій, на цих виборах вдалися до такого виду політшахрайства, як створення громадських організацій, ТОВ і благодійних фондів із назвою політичної сили.

Зокрема, до Ради мають намір потрапити дві «благодійні» організації — БФ «СЛУГА НАРОДУ» і «ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД «СЛУГА НАРОДУ».

«Кандидати виконують функцію двійників — представники партії «Слуга Народу» у виборчому бюлетені будуть розміщені після «благодійників», — йдеться в матеріалі.

Також серед «слуг-благодійників» виявили одразу трьох заступників директора БО «ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД «СЛУГА НАРОДУ», які балотуються в народні депутати в Смілій (один кандидат) та Києві (два кандидати).

Одним із найвеселіших є округ № 94 у Київській області. В ньому балотується 41 кандидат, причому чотири з них з прізвищем Кононенко та чотири з прізвищем Дубінський, у тому числі й «справжній». Ідеться про Дубінського Олександра Анатолійовича — працівника телеканалу «1+1» і соратника Зеленського, який балотується від партії «Слуга народу».

Крім того, «клонували» на цих виборах і партію Святослава Вакарчука «Голос», хоча й не так масово, як «Слугу народу».

У цієї політсили є лише три римейки: ПП «ҐОЛОС», ПП «ГОЛОС» і ТОВ «Голос!». Зокрема, в окрузі № 25 у Дніпрі партія не висувала свого кандидата за мажоритаркою, але там балотується як самовисуванець Юрій Юрійович Сімонов, який у вихідних даних вказав місцем своєї роботи ТОВ «Голос!».

  • Партія «Слуга народу» подала позов проти Центральної виборчої комісії через реєстрацію дев’ятьох «кандидатів-клонів», які збрехали про свою належність до партії.
  • Кандидати в народні депутати, які балотуються до парламенту від партії «Слуга народу», підписують меморандум про відповідальність.
  • У червні ЦВК зареєструвала 66 однофамільців кандидатів в народні депутати України в 43-х мажоритарних округах.