День незалежності США: Трамп влаштував грандіозне військове шоу, а сам сховався за куленепробивним склом

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

4 липня, на День незалежності президент США Дональд Трамп організував у Вашингтоні грандіозне шоу під назвою «Салют Америці», у якому були задіяні військові, бронетехніка, танки та літаки ВПС. Сам Трамп виступав перед натовпом і військовими за куленепробивним склом.

Як пише The New York Times, урочистості проходили у Вашингтоні, в комплексі Меморіал Лінкольна. Сцену президента встановили перед головним входом і памʼятником Лінкольна. По боках розмістили монітори і два броневики M2 «Бредлі», а позаду президентської сцени на трибуні сиділи генерали, конгресмени, сенатори та ветерани.

The White House / Flickr

Промова Трампа тривала 45 хвилин. У ній він дякував американським військовим, розповідав про силу США та про те, як необхідно «зробити Америку знову великою». Практично весь виступ супроводжувався дощем і куленепробивне скло запітніло. Сам президент ледве бачив людей, перед якими виступав.

Після промови Трампа і виступів сенаторів у небі пролетіли винищувачі, вертольоти, військові транспортні літаки та стратегічний бомбардувальник Нортроп Б-2 «Спіріт». Потім був традиційний салют.

Stephanie Keith / Getty Images

The White House / Flickr

Stephanie Keith / Getty Images

Відзначимо, що у «Національному моллі» зібралися також і противники президента, які надули повітряну кулю «малюк Трамп», а деякі палили національні прапори. Поліція затримала двох осіб з «Революційної комуністичної партії». При цьому деякі демократи та військові звинуватили президента у використанні військ і техніки у своїх політичних цілях.

Виступ Трампа коштував бюджету США близько $2,5 млн — це рекордна сума в історії святкування Дня незалежності. Трампа вже не раз звинувачували в нецільовому витрачанні коштів бюджету на пишні урочистості. На парад з нагоди минулого Дня ветеранів (11 листопада) він планував витратити $92 млн.