ВВС: Українські спецслужби затримали і вивезли з «ДНР» бойовика, який може бути причетним до збиття MH17

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Українські спецпризначенці затримали і вивезли зі Сніжного на непідконтрольній Україні території «зенітника ДНР» Володимира Цемаха, повідомляється у матеріалі BBC.

Адвокат затриманого Роман Гонтарєв заявив, що 28 червня Цемаха доправили до Києва, а 29 червня Шевченківський районний суд Києва ухвалив рішення про його арешт на два місяці. Відповідна ухвала суду оприлюднена в Єдиному реєстрі судових рішень.

За даними матеріалів справи, затриманого обвинувачують за частиною 1 статті 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації) Кримінального кодексу. Рідні Цемаха заявили виданню, що він міг зацікавити українських силовиків тому, що служив у формуваннях «ДНР» біля Сніжного саме тоді, коли був збитий MH17.

За словами рідних, Цемаха затримали в його квартирі у Сніжному 27 червня, після чого незрозумілим до кінця способом переправили через лінію зіткнення на підконтрольну Україні територію.

Донька затриманого, Марія Цемах, сказала виданню, що повʼязує затримання свого батька з тим, що в 2014 році «він був начальником протиповітряної оборони» у Сніжному. «Боїнг тепер спробують повісити на нього. Але начальником ППО він значився з жовтня 2014 року, просто був єдиним таким фахівцем», — розповіла вона. Вона також додала, що з 2017 року Цемах повернувся до цивільного життя і працював викладачем фізкультури в міському технікумі.

Наразі ані Служба безпеки України, ані Сили спеціальних операцій не коментують цю інформацію.

  • Раніше СБУ заявила, що один із офіційних підозрюваних у катастрофі MH17 — українець Леонід Харченко — ще в юності відбув термін у колонії загального режиму.
  • Міжнародна слідча група (Joint Investigation Team — JIT) висунула звинувачення у причетності до катастрофи малазійського літака «Боїнг 777» росіянам генерал-майору Сергію Дубінському (позивний «Хмурий»), полковнику Олегу Пулатову («Гюрза»), полковнику Ігорю Гіркіну (Стрєлкову) та українцю Леоніду Харченку («Кріт»).