СБУ: Один із підозрюваних у катастрофі MH17 в юності відсидів у вʼязниці за зґвалтування

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Служба безпеки встановила, що один із офіційних підозрюваних у катастрофі малайзійського «Боїнга» MH17 — українець Леонід Харченко — ще в юності відбув термін у колонії загального режиму.

Про це повідомляє «Радіо Свобода» із посиланням на слова представника СБУ, генерал-майора Ігоря Гуськова.

«У 1987 році, в грудні, йому на той момент було усього 15 років, він був затриманий за статтею 117 ч. 3 КК УРСР. Якщо не полінуватися і підняти цю статтю, то вона зовсім «тухла». Це зґвалтування групою осіб. Більше того, він отримав термін у 16 років, засуджений на п’ять років. І три роки він провів у місцях позбавлення волі у місті Дубно Рівненської області», — сказав він.

Харченка звільнили умовно-достроково 24 травня 1991 року.

Також Ігор Гуськов заперечив інформацію про загибель Харченка.

«Це не перший випадок, коли терористи з того боку чи їхнє близьке оточення поширюють таку інформацію — про загибель чи смерть. Харченко віддав би зараз усе, аби його сліди загубилися. Насправді та інформація, яка є в Служби безпеки, не дозволяє говорити про те, що він мертвий», — розповів він.

  • Міжнародна слідча група (Joint Investigation Team — JIT) висунула звинувачення у причетності до катастрофи малазійського літака «Боїнг 777» росіянам генерал-майору Сергію Дубінському (позивний «Хмурий»), полковнику Олегу Пулатову («Гюрза»), полковнику Ігорю Гіркіну (Стрєлкову) та українцю Леоніду Харченку («Кріт»).
  • Експертно-журналістська група Bellingcat назвала імена підозрюваних бойовиків, відповідальних за катастрофу пасажирського авіалайнера MH17 в Донецькій області влітку 2014 року.
  • Пасажирський літак компанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий 17 липня 2014 року біля окупованого Тореза Донецької області зенітним ракетним комплексом «Бук» російського виробництва. Пасажири та члени екіпажу — загалом 298 осіб — загинули.