Forbes: Причиною пожежі на російському підводному човні «Лошарик» могли бути акумуляторні батареї

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Імовірною причиною пожежі на російському глибоководному апараті АС-31 «Лошарик» (раніше називався АС-12), внаслідок якого загинули 14 моряків-підводників, міг стати збій в роботі однієї з акумуляторних батарей.

Про це пише Forbes з посиланням на джерела, близькі до Міноборони РФ та комісії, яка розслідує інцидент.

Підводний човен у Баренцевому морі проводив стандартну розвідку морського рельєфу на глибині менше 6 км для Військово-морського флоту. В момент підйому з глибини до носія (атомна субмарина БС-136 «Оренбург») сталося загоряння.

«Імовірно, причиною надзвичайної події стали проблеми з однією з акумуляторних батарей, що забезпечують електроживлення глибоководного апарату [...]. Екіпаж в умовах відкритого горіння і критичних перебоїв із живленням зумів забезпечити підйом АС-31 на поверхню води і не допустив пошкодження атомної установки апарату, що дозволило уникнути більш серйозних наслідків», — розповіло джерело.

Зараз комісія встановлює характер пошкоджень на апараті. Найближчим часом очікується технічний звіт щодо інциденту. Винних і ступінь відповідальності посадових осіб визначать вже під час слідчих дій.