«Так далі тривати не може». Політвʼязень Гриб написав листа українській владі

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Політувʼязнений українець Павло Гриб, якого засудили в Росії за «заклики до тероризму», написав відкритий лист українській владі, в якому попросив нарешті вирішити питання вʼязнів Кремля.

Текст листа у Facebook опублікував батько Павла Ігор Гриб.

«Я, Павло Гриб, український патріот, засуджений за сприяння терористичній діяльності на шість років позбавлення волі, разом з усіма політичними полоненими, від імені усіх українських військових, політв’язнів путінського режиму звертаюсь до української влади, Президента України, депутатів Верховної Ради, уряду України — вирішить нарешті нашу долю!» — написав він.

Гриб зауважив, що кількість вʼязнів Кремля зростає, і зараз їх понад 100. Він закликав націоналістів, волонтерів, діячів культури, воїнів, а також небайдужих українців не залишатися осторонь і «сказати своє слово», щоб «донести правду про переслідування патріотів України спецслужбами Московії».

«Так далі тривати не може, і необхідно змусити ворога розпочати перемовини [...]. З початку цього року не стали за всілякими клопотами, подіями і виборами помічати, як ув’язнюють і мордують все більше і більше нових патріотів, значить, цим вже нікого не здивуєш. Це не повинно стати в жодному разі буденною нормою життя [...]. Яке б розчарування в Україні не було, яка б влада на хвилі цього розчарування не прийшла, її обов’язок — звільнити полонених і політв’язнів, не допустити нових, закривши після цього державний кордон з Московією і Білорусією й розірвавши дипломатичні відносини з усіма ворожими країнами. Цього ми вимагаємо. Будь-яка влада має нас чути. Будь-яка інша політика в цьому напрямку є державною зрадою», — йдеться в листі.

У кінці листа Гриб додав, що політувʼязнені українці чекають дій влади. «Час пішов. Пообіцяли — працюйте», — підсумував він.

  • Українець Павло Гриб зник у Мінську 24 серпня 2017 року, коли він поїхав туди на зустріч із дівчиною. За словами юнака, на автостанції Гомеля його викрали невідомі люди в цивільному та передали іншим невідомим людям в якомусь лісі. Понад добу його тримали у приміщенні без вікон, після чого відвезли до Смоленської області, де «законно» оформили арешт.
  • 1 липня 2018 року Павлу Грибу виповнилося 20 років, у нього вроджена хвороба — портальна гіпертензія, що потребує щоденного прийому спеціальних ліків. Генконсульство України неодноразово направляло звернення до російської сторони про можливість обстеження юнака. Так і не отримавши відповіді, Україна сама відправила групу лікарів, яких до Гриба не пустили.
  • 22 березня Гриба засудили до шести років колонії у Росії за «заклики до тероризму». Після винесення вироку Гриб оголосив голодування.
  • 30 березня голова Громадської спостережної комісії Ростовської області заявив, що Гриб нібито припинив голодування.
  • 8 квітня адвокати політвʼязня Гриба оскаржили вирок.