Вночі: в Україні відзначають День Конституції, Сенат США виділить $300 млн допомоги, а Резніченко більше не голова Дніпропетровської ОДА

Автор:
Андрій Сухраков
Дата:

Україна відзначає День Конституції

У цей день у 1996 році, після майже доби безперервної роботи, депутати Верховної Ради ухвалили та зробили чинною Конституцію України. Цьому передувало 6 років напруженої роботи, консультацій, криз і домовленостей.

Конституційний процес розпочався одразу після прийняття «Декларації про державний суверенітет України» 16 липня 1990 року. Вже в жовтні була створена Конституційна комісія.

Проєкт Конституції отримав підтримку двох третин депутатського корпусу (315 осіб). В ньому визначалася сильна президентська влада, гарантувалися права приватної власності, утверджувалася державна символіка, статус української мови.

При цьому Крим визначався як автономна республіка в складі України.

У Конго стався обвал на мідному руднику. Загинула 41 людина

На мідному руднику KOV у провінції Катанга, що в Демократичній Республіці Конго, стався обвал, внаслідок якого загинув 41 копач. Про це повідомляє Reuters.

«Обвал був викликаний нелегальними добувачами, які проникли в шахту. Старі тераси не витримали і впали, що спричинило великий обвал», — зазначив губернатор провінції Річард Муйей.

У компанії, якій належить рудник, наголосили, що офіційних рабіт на шатхі не проводилося.

Затриманий через «мінування» в аеропорту Києва рейс Wizzair змінив маршрут

Рейс авіакомпанії Wizzair, який раніше затримали через «замінування» аеропорту в Києві, летітиме через Дебрецен, де відбудеться зміна екіпажу. Звідти літак продовжить політ у Ларнаку. Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Так, рейс повинен був вилетіти в Ларнаку о 18:45, але через «замінування» аеропорту всіх пасажирів вивели за межі будівлі. Вони змогли зайняти свої місця лише о 20:30, але після цього бортпровідники оголосили про скасування рейсу.

«Усіх просимо забрати речі і вийти з літака», — повідомила стюардеса.

Пасажири почали наполягати на заміні екіпажу і доставці їх у Ларнаку. У відповідь на це командир літака заявив, що рейс буде здійснено через Дебрецен, звідки їх направлять до Ларнаки.

Зеленський звільнив Резніченка з посади голови Дніпропетровської ОДА

Президент Володимир Зеленський підписав указ про звільнення голови Дніпропетровської ОДА Валентина Резніченка. Про це йдеться на сайті президента.

У документі вказано, що чиновник був звільнений у звʼязку із закінченням строку повноважень експрезидента Петра Порошенка. До цього він очолював відділ антикорупційної політики прав людини в обласній адміністрації.

Тимчасово виконувати обовʼязки голови Дніпропетровської ОДА буде Дмитро Батура, який раніше виконував обовʼязки заступника.

Україна отримає $300 млн військової допомоги від Сенату США

Сенат Сполучених Штатів схвалив виділення $300 млн військової допомоги Україні в 2020 році. Про це повідомляє посольство України в США на своїй сторінці в Facebook.

«Відповідні кошти, які на $50 млн перевищують асигнування поточного року, закладено у підтриманому Сенатом проєкті закону про «Бюджет США на 2020 р. на потреби національної оборони». Законопроєктом передбачено спрямувати $100 млн із $300 млн виключно на летальні види озброєнь», — йдеться в повідомленні.

Крім того, ухвалений документ передбачає розширення допомоги США в питанні зміцнення ЗСУ. Зокрема, це планують зробити за рахунок коштів берегової оборони та протикорабельних ракет.