Комітет ПАРЄ передав до Венеціанської комісії питання щодо повернення Росії до складу асамблеї

Дата:

Регламентний комітет Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) відклав рішення щодо підтвердження повноважень Росії в Асамблеї. Про це на сторінці Facebook повідомив нардеп від «БПП» та член української делегації Володимир Арʼєв.

«Регламентний комітет ПАРЄ визнав, що заперечення повноважень російської делегації з процедурних причин залишається в силі і одноголосно надіслав до Венеціанської комісії на вивчення питання: чи є депутатами ті, хто обрані в російський парламент за допомогою голосів Криму в одномандатному окрузі РФ (за партійними списками)?», — пояснив Арʼєв.

За його словами, рішення щодо повернення Росії до ПАРЄ комітет повинен був винести сьогодні, 26 червня, але тепер воно відкладається.

«Повної ратифікації російської делегації сьогодні не буде, одне питання підвисло над росіянами дамокловим мечем. PS. Росіяни казали, що вони не беруть участь в роботі ПАРЄ до повного підтвердження повноважень. Отже, перевіримо їх на дотримання слова», — додав нардеп.

  • У ніч на 25 червня ПАРЄ ухвалила резолюцію, яка змінює її внутрішні правила та ускладнює процедуру застосування санкцій, зокрема стосовно Росії. Фактично це дає можливість російській делегації повернутися до роботи як повноцінному члену.
  • 25 червня Україна, Грузія та Британія оскаржили відновлення повноважень Росії в ПАРЄ.
  • 26 червня в ПАРЄ розглянуть доповіді двох комітетів із запереченням проти відновлення повноважень делегації Росії.