Трамп заявив, що США ввели нові санкції проти Ірану — після атаки на американський безпілотник

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Президент США Дональд Трамп заявив, що ввів проти Ірану нові санкції, після атаки на американський безпілотник.

Про це він написав у своєму Twitter.

У своєму пості він написав, що зупинив ракетний удар по іранських обʼєктах, але американські військові готові в будь-який момент до адекватних дій у відповідь на загрозу. «Я припинив операцію, яку навіть не ратифікував Конгрес, і ввів потужні санкції», — додав Трамп, але не зазначив, про які саме санкції йдеться.

На тлі риторики Трампа і побоювань військового протистояння між США та Іраном, ціна на нафту зросла. Як пише The National, ціна за барель зросла до $65 (на 4%). Експерти побоюються, що у разі військового конфлікту потоки з Близького Сходу будуть порушені, тоді як він забезпечує 20% світового видобутку нафти.

  • 20 червня Корпус вартових ісламської революції (КВІР) заявив, що іранські ВПС збили американський стратегічний розвідувальний безпілотник Global Hawk у провінції Хормозган на півдні Ірану. Вони стверджують, що безпілотник порушив повітряні кордони країни. Пізніше Трамп написав, що «Іран зробив дуже велику помилку». Він наказав дати вогонь у відповідь по іранських обʼєктах, але перед початком атаки відкликав наказ.
  • Пентагон відправить на Близький Схід тисячу військовослужбовців, зокрема батальйон зенітно-ракетного комплексу Patriot, а також пілотовані та безпілотні розвідувальні літаки й «інші засоби стримування». Як заявили у США, вони роблять це, щоб не допустити конфлікту з Іраном.