Апеляційний суд наклав арешт на ділянку вулиці Інститутської

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Київський апеляційний суд наклав арешт на ділянку вулиці Інститутської, де розташована Алея Небесної Сотні. Ця ухвала скасовує рішення Печерського суду, який відмовив у цьому арешті.

Вперше таке рішення було прийнято у жовтні 2018 року. Але в лютому 2019 на звернення Музею Революції Гідності Печерський райсуд цей арешт скасував.

Арешт ділянки по вулиці Інститутській потрібен для того, аби зберегти обстановку на місцях злочину на час проведення Генеральною прокуратурою слідчих експериментів. Як зазначив прокурор у справі та представниця родичів Небесної Сотні Євгенія Закревська, арешт цієї ділянки землі був украй необхідним.

«Усупереч будь-яким усним домовленостям, розпочалися роботи з демонтажу бруківки, що спотворили місце злочину. І унеможливило проведення певних слідчих дій», — сказала Закревська.

  • Національний меморіальний комплекс героїв Небесної сотні — Музей Революції Гідності уклав договір про будівництво меморіалу Героїв Небесної Сотні 22 грудня 2018 року. Роботи виконуватиме ТОВ «Спеціальна науково-реставраційна проектно-будівельно-виробнича майстерня «Україна-Реставрація».
  • 13 травня роботи з будівництва меморіалу Героїв Небесної сотні на вулиці Інститутській зупинили через слідчі експерименти Генпрокуратури.
  • У січні цього року на вулиці Інститутській було встановлено паркан у межах будівництва Музею Революції Гідності. Адвокати сімей потерпілих від дій екс-беркутівців заявили, що починати будь-які роботи до того, як будуть проведені слідчі дії, не можна. Попри це, 13 травня стартували підготовчі роботи в нижній частині вулиці. Трактор там зняв близько 70 кв. м бруківки часів Майдану. В результаті було знищено місце смерті Героя України Олександра Плеханова.
  • 18 травня активісти громадського руху «С14» знесли паркан на вулиці Інститутській, де мало початися будівництво Музею Революції Гідності.