ПЦУ скликає Синод на 24 червня. Вирішуватимуть долю Філарета

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Православна церква України скликає на 24 червня Священний синод через рішення трьох архієреїв на чолі з почесним патріархом Філаретом відновити Українську православну церкву Київського патріархату. Про це повідомив на брифінгу заступник голови управління зовнішніх церковних звʼязків ПЦУ Євстратій (Зоря), пише LB.ua.

Він назвав те, що сталося, «відділенням невеликої групи тих, хто належав до єдиної помісної Української православної церкви». Остаточне рішення щодо долі Філарета, архієпископа Білгородського й Обоянського Іоасафа (Шибаєва), єпископа Валуйського Петра (Москальова) та інших учасників зборів УПЦ КП ухвалять на Синоді.

«Остаточне рішення буде ухвалювати Священний синод, який збереться в понеділок. Блаженніший митрополит Епіфаній збирає чергове засідання тут, у Михайлівському Золотоверхому соборі. Священний синод дасть свої оцінки всім цим подіям», — сказав Євстратій.

Він не вважає рішення Філарета розколом. «Розкол відбувається, коли церква розділяється через найважливіші догматичні або канонічні питання. А коли три архієреї, два з яких представляють одну єпархію в Росії з шістьма парафіями, збирають збори, де бере участь 200 осіб, але реально їх було менше, то це відділення, а не поділ або розкол», — сказав Євстратій.

Крім того, він додав, що карати Філарета в ПЦУ не збираються. «Так само, як ми не застосовуємо жодних санкцій або покарань до митрополита Онуфрія або патріарха Кирила, так само, я думаю, ніхто не буде цього робити щодо патріарха Філарета. Просто в межах Православної церкви України у нього не буде жодних повноважень», — сказав архієпископ.

  • У четвер Філарет заявив, що на скликаному ним «Помісному соборі Української православної церкви Київського патріархату» було ухвалено рішення про «відновлення» УПЦ КП і скасування постанови архієрейського собору від 15 грудня 2018 року, яким ліквідували цю релігійну організацію.
  • 20 червня у Володимирському соборі в Києві за ініціативи Філарета проходив собор ліквідованого Київського патріархату. На ньому були присутні лише митрополит Іоасаф Білгородський і його вікарний єпископ Петро (Москальов), а також єпископ Валуйський з Бєлгородської єпархії.