WSJ: 7,4 тонни золота вартістю понад $300 млн вивезли з Венесуели до Уганди російськими чартерами

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

На початку березня влада Венесуели могла таємно переправити чартерними рейсами принаймні 7,4 т золота на нафтопереробний завод в Уганді. Про це пише The Wall Street Journal.

Офіційний представник поліції Уганди Фред Енанга заявив, що золото в злитках з частково вилученим маркуванням Центрального банку Венесуели доставили двома партіями російським чартерним літаком в міжнародний аеропорт Ентеббе. Далі ці злитки відвезли на афінажне підприємство African Gold Refinery (AGR), майже половина злитків пішла на експорт на Близький Схід.

За словами чиновників поліції Уганди й управління фінансової розвідки країни, нафтопереробний завод почав працювати в 2015 році. Частина золота, яку він переробляв, була контрабандою зі східного Конго й інших африканських країн.

Золото від AGR увійшло до ланцюжка поставок в американські компанії, зокрема General Motors Co., General Electric Co. і Starbucks Corp.

За словами прессекретаря, General Motors забороняє постачальникам використовувати примусову або недобровільну працю та займатися корупцією. General Electric відмовився від коментарів. Starbucks не відповідає на запити про коментарі.

Зі свого боку генеральний директор African Gold Refinery Черрі Енн Дакдак заявляє, що компанія не займалася обробкою контрабандного або конфліктного золота, і відмовляється коментувати поставки в березні. Вона каже, що всі справи AGR є законними, а на засіданні керівництва 26 березня було вирішено, що вони не підписуватимуть угоди, повʼязані з Венесуелою.

Міжнародні експерти вважають, що нелегальне транспортування золота є частиною підпільної економіки президента Венесуели Ніколаса Мадуро, яка допомагає йому утримати владу.