Зеленський на зустрічі з Меркель запросив прибічників зняття санкції з Росії відвідати Донбас. Про що говорили ще?

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Президент Володимир Зеленський запросив німецьких політиків і бізнесменів, які виступають за зняття санкцій із Росії, відвідати Донбас. Про це він розповів на брифінгу після зустрічі з канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель.

Санкції проти Росії

«Тих, хто закликає зняти санції, запрошую побувати на Донбасі, щоб пересвідчитися, скільки лиха принесла людям ця війна. Подивіться на Крим, який з туристичного краю та природної перлини перетворився на військовий табір», — сказав Зеленський.

Попри це, він підкреслив, що Україна не хоче, щоб від санкцій страждали її європейські партнери. Зеленський подякував Меркель за позицію Німеччини щодо територіальної цілістності і суверенітету України, а також за санкційну політику проти Росії.

Україно-німецька співпраця

Український президент висловив вдячність німецькому лідерові за фінансову та технічну допомогу, а також за німецькі інвестиції в Україну. Він зазначив, що Німеччина є європейським лідером за обсягом торгівлі з Україною і займає четверте місце серед найбльших інвесторів. Сам Зеленський заявив Меркель, що виступатиме гарантом дотримання усіх прав іноземних інвесторів в Україні.

«Нормандський формат»

«З питання повернення до «нормандського формату», з питання термінів цієї зустрічі ... Я дуже хочу, щоб ця зустріч відбулася терміново, тому перша зустріч робоча [на рівні радників] запланована вже в липні. Віримо в перемогу і припинення війни», — сказав Зеленський. У свою чергу канцлерка додала, що Німеччина і Франція готові до такої зустрічі, повідомивши, що 12 липня відбудетсья зустріч радників у мінському форматі.

«Північний потік — 2»

Зеленський назвав збереження транзиту російського газу через Україну гарантією енергетичної безпеки Європи. «Збереження транзиту російського газу через Україну, його акумулювання в українських сховищах — це гарантія енергетичної безпеки і України, і Європи. Це цивілізований метод забезпечення справедливого та безпечного європейського газового ринку», — сказав він.

Він додав, що позиції України та Німеччини щодо газопроводу «Північний потік — 2» залишаються протилежними і додав, що сподівається на домовленість про проводовження транзиту «без викручування рук».