Через спалах кору в Нью-Йорку скасували звільнення від щеплень через релігійні погляди

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Губернатор американського штату Нью-Йорк Ендрю Куомо розпорядився скасувати звільнення від щеплень, яке надається за релігійними переконаннями й іншими не медичними показаннями, через спалах кору. Попередньо за скасування проголосували сенат і асамблея Штату. Про це пише The Guardian.

«Адміністрація штату робила рішучі кроки для стримування епідемії кору, але з огляду на її масштаб необхідні додаткові заходи. Хоча я розумію і поважаю свободу віросповідання, наше головне завдання — захистити здоровʼя населення», — йдеться в заяві Ендрю Куомо.

Сотні батьків нещеплених дітей зібралися Нью-Йорку, щоб висловити протест проти такого рішення.

Стен Юнг, адвокат і батько з Лонг-Айленда, сказав, що його релігійні погляди і проблеми зі здоровʼям щодо вакцин не дозволять йому зробити щеплення своїм трьом маленьким дітям. Тому його родина може подумати про те, щоб покинути штат.

Прихильники законопроєкту кажуть, що релігійні переконання щодо вакцин не повинні затьмарювати наукові докази їхньої ефективності.

Нині США переживають найбільшу епідемію кору за понад 25 років. Востаннє в країні було стільки ж випадків у 1992 році, коли було зареєстровано понад 2 200 хворих. Більшість випадків спалаху хвороби зареєстровано в Нью-Йорку в ортодоксальних єврейських громадах.

  • 940 людей у 26 американських штатах захворіли на кір із початку року. Наприкінці останнього тижня про такі випадки вперше повідомили штати Мен та Нью-Мексико. Нью-Йорк залишається штатом із найбільшою кількістю людей, які підхопили кір.
  • 10 квітня мер Нью-Йорка Білл де Блазіо оголосив у місті надзвичайний стан у галузі суспільної охорони здоровʼя, що зобовʼязує невакцинованих жителів району Вільямсберг у Брукліні зробити щеплення проти кору. Тим, хто не виконає вимогу, загрожує штраф у розмірі $1 000.
  • 27 березня в американському окрузі Рокленд, що в передмісті Нью-Йорка, оголосили надзвичайний стан через епідемію кору. Спалах кору повʼязаний, зокрема, із туристами. Про це заявили офіційні представники штату Нью-Йорк. Вони вважають, що це могли бути мандрівники з України та Ізраїлю.
  • Всесвітня організація охорони здоровʼя (ВООЗ) заявила, що понад 34 000 осіб в Європі захворіли на кір у перші два місяці 2019 року, переважна більшість випадків зафіксована в Україні.