Мер Нью-Йорка оголосив надзвичайний стан через спалах кору. Людям без щеплення загрожує $1000 штрафу

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Мер Нью-Йорка Білл де Блазіо оголосив у місті надзвичайний стан у галузі суспільної охорони здоровʼя, що зобовʼязує невакцинованих жителів району Вільямсберг у Брукліні зробити щеплення проти кору. Тим, хто не виконає вимогу, загрожує штраф у розмірі $1000, пише The New York Times.

«Це епіцентр спалаху кору, який викликає дуже велике занепокоєння і має бути усунений негайно. Вакцина проти кору працює. Це безпечно, це ефективно, це перевірено часом», — сказав де Блазіо на прес-конференції.

Міська влада визнала, що прийнятий у грудні наказ, який забороняв невакцинованим учням відвідувати школи в деяких районах Брукліна, виявився неефективним. Мер міста 9 квітня заявив, що влада оштрафує або навіть тимчасово закриє єшиви, які не дотримуються цієї вимоги.

Протягом кількох місяців влада Нью-Йорка боролася зі спалахом кору в ультраортодоксальних єврейських громадах у Брукліні. Вона проводила розʼяснювальну роботу з рабинами та поширювала тисячі листівок, щоб заохотити батьків робити щеплення своїм дітям. Але кількість випадків захворювання на кір все ще зростає.

Із початку спалаху в Нью-Йорку було зареєстровано 285 випадків захворювання. 21 особу довелося госпіталізувати, з них пʼять хворих доставили у відділення інтенсивної терапії.

У всій країні зареєстровано 465 випадків захворювання на кір з початку 2019 року, причому тільки за останній тиждень сталося 78 нових випадків, повідомив Центр з контролю і профілактики захворювань США. У 2018 році на Нью-Йорк і Нью-Джерсі припало понад половину випадків захворювання на кір у країні.

  • В Україні у 2018 році хворих було кір більше, ніж у всіх країнах Європи разом узятих. Загалом за минулий рік в європейській частині планети кількість хворих на кір перевищила 82 тис. осіб (34 тис. в країнах Європи та 53 тис. в Україні), що є найбільшим показником десятиліття.