КС визнав неконституційним положення Нацкомісії з комунальних послуг, створеної Порошенком. Вони втратять чинність із наступного року

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Конституційний суд визнав неконституційним низку положень закону про Національну комісію, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП). Про це йдеться в повідомленні на сайті КСУ.

Суд вирішив, що НКРЕКП була створена в неконституційний спосіб, а її статус і спосіб формування не відповідають Конституції.

У рішенні суду зазначено, що положення, визнані неконституційними, втратять силу 31 грудня 2019 року. До цього часу їх можна виправити у відповідності до Конституції.

НКРЕКП утворив пʼятий президент Петро Порошенко 27 серпня 2014 року. У 2016 році Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає, що НКРЕКП є постійним незалежним державним колегіальним органом, членів якого призначає та звільняє президент.

Конституційний суд вважає, що створення НКРЕКП не належало до повноважень президента. Так само, на думку суддів, Конституція не наділяє президента правом призначати та звільняти членів комісії.

  • 14 лютого детективи Національного антикорупційного бюро прийшли з обшуками до НКРЕКП. За неофіційною інформацією, обшуки стосувалися розслідування формули «Роттердам+». Ця формула з 2016 року встановлює тариф для теплових електростанцій на базі середньої ціни вугілля з імпортного паритету за останній рік. Впровадження цієї формули спричинило зростання тарифів.
  • У грудні минулого року Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, підвищила тарифи на тепло для 18 постачальників тепла у 10 областях.